FanN Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Witam otóż mam pytanie. Jak zrobyc by obiekt który pojawia się na mapie wylosował sobie jeden spośród czterech spritów i zastosował go dla siebie. Czyli obiekt pojawia się i przybiera sobie sprita którego wylosował. BTW Mam również problem z animacją zmienionego sprita otóż obiekt po kolizji miał zmienic swoją animację a tego nie robi :/ on tylko stosuje 0 subimage a animacji nie ma. THX za odp :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 1. sprite_index = choose("sprite1", "sprite2", "sprite3", "sprite4"); 2. nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 1. GML //w create sprite_index=choose(sprite1,sprite2,sprite3,sprite4) 2. pewnie w drawie masz ustawione draw_sprite z argumentem subimage o danej wartości. Jak tak to zmień na image_index. Ewentualnie gdzieś w kodzie masz image_speed=0 . usuń to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanN Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 THX za pierwsze :) a co do drugie to: Obiekt1 z animacją1 uderza w obiekt2 i po kolizji obiekt1 powinien zmienic animację na animacja2 lecz on używa tylko 1 subimage z tej animacji :P No nie wiem jak to prościej opisac. :P @up Lenin próbowałem już z image_index jak i kombinowałem z image_speed i nic nie widac animacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 image_speed = 0.5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 A sprawdzałeś to co napisałem na ten temat w poprzednim poście? Bo w sumie innej możliwości za bardzo nie może być. Ewentualnie przy kolizji daj image_speed=0.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanN Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 ok thx z image_speed=0.5 wszystko jest ok :P Chyba po prostu zbyt duży duży speed wcześniej ustawiłem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi