FanN Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam otóż mam problem. Nie wiem za bardzo jak o tym napisac wiec moze wytlumacze po kolei o co mi chodzi :). Mamy do dyspozycji: Obiekty: Obiekt_1 Obiekt_2 Sprity: Sprite_1 Sprite_2 Sprite_3 Sprite_4 Obiekt_2 idzie w stronę obiektu_1 i teraz do rzeczy :) Gdy obiekt_2 stoi przed obiektem_1 to sprite obiektu_1 zmienia się na sprite_1 Gdy obiekt_2 stoi z lewej strony obiektu_1 to sprite obiektu_1 zmienia się na sprite_2 Gdy obiekt_2 stoi za obiektem_1 to sprite obiektu_1 zmienia się na sprite_3 Gdy obiekt_2 stoi z prawej strony obiektu_1 to sprite obiektu_1 zmienia się na sprite_4 J/w napisalem :P chodzi mi o zmiane spritu obiektu_1 w zależności od miejsca obiektu_2 Z góry THX za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 sprawdzaj pozycję x i y obiektu_1 względem pozycji obiektu_2. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanN Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Hmmm.. No dobra :P ale jak? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabus Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Skorzystaj z funkcji point_direction ;) pierwsze dwa argumenty to współżędne objektu_1 a trzeci i czwarty to współżędne objektu_2. Przyrównaj tą funkcję do jakiejś zmiennej a później warunkami sprawdzaj kierunek :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanN Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Mogl by ktos dac przyklad?:P Bo cos mi to nie wychodzi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 GML //w step obiektu_1 if instance_exists(obiekt_2) //na wszelki wypadek ,jakby obiektu nie było w roomie { kierunek=point_direction(x,y,obiekt_2.x,obiekt_2.y) if kierunek>=45 && kierunek<135 sprite_index=sprite_3 if kierunek>=135 && kierunek<225 sprite_index=sprite_2 if kierunek>=225 && kierunek<315 sprite_index=sprite_1 if kierunek>=315 && kierunek <45 sprite_index=sprite_4 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanN Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Dzięki Ci ^^ bardzo mi pomogles :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi