Ryba24 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Chciałbym zrobić grę karcianą i mam pare pytań. 1.Chciałbym aby była losowana 1 z kart ale nie ta która była juz wcześniej. 2.komputer wybiera najmniejsza karte określonego koloru jesli nie posiada takiej bieze najmniejsza karte chodzi o "kozyr" czyli karte która bije wszystko , jeśli niema takiej karty bieze ją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 jesli chodzi o jedynke to najpierw zapisz wszystkie karty do listy, potem losuj z tej listy i wylosowana karte usuwaj z listy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 stwórz listę, przypisz do niej odpowiadające kartom wartości, posortuj malejąco, wtedy najmniejsza karta której jeszcze nie wyciągnął będzie pierwsza. Przy wciąganiu karty usuń jej indeks z listy ta aby algorytm losujący pomijał ja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba24 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 A jak zrobic losowanie bo ja z puł roku nieodpalałem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 jak już masz stworzoną listę to: GML karta = ds_list_find_value( id_listy , random(round( ds_list_size( id_listy ))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi