I am Lord Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Zacząłem robić sobie edytor do gry ale taki który zapisuje plik binarny (na razie bez rozszerzenia) nie textowy po to aby było trudno go edytować ręcznie ( np przez notatnik ). No i pojawia się problem podczas zapisywania skrypt save GML fname=get_string("wpisz nazwę pliku którego chcesz zapisać","filebin") file=file_text_open_write(fname); file_text_close(file); file=file_bin_open(fname,1); obj=Obiekt; num=instance_number(obj)*3 var i;i=0; for (j=0;j<num;j+=3) { O=instance_find(obj,i); file_bin_seek(file,j); file_bin_write_byte(file,O.x); file_bin_seek(file,j+1); file_bin_write_byte(file,O.y); file_bin_seek(file,j+2); file_bin_write_byte(file,O.image_angle); i+=1; } file_bin_close(file); i wszystko było by dobrze gdyby nie to że 1 bit mieści tylko liczbę 256. a więc jeżeli zmienna np.x przekroczy tą wartość np będzie wynosić 500 to wtedy w pliku nie zapisuje się: wartość 2 bitowa 01 F4 tylko 1 bitowa F4 bez 01. Nie wiem właśnie jak zmusić gm żeby zapisał mi 2 bity gdy to jest konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 GML file_bin_write_byte( file, O.x & 255 ); file_bin_write_byte( file,O.x & 65280 ); file_bin_write_byte( file,O.x & 16711680 ); file_bin_write_byte( file,O.x & 4278190080 ); i masz jako real. EDIT Chyba tak lepiej. A w starym pomyliłem kierunki bo powinno być w lewo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Nie wpadłem na to pokombinuje. EDIT: teraz zapisuje mi 4 bity ale i tak wartość jest jedynie w pierwszym bicie a pozostałe 3 są zawsze puste, problem nie został rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Zamieszczam plik do tego problemu może to rozjaśni sprawę. Stawiamy lewym zapisujemy "S" a "L" loadujemy ale load jest nie ukończony dla tego na niego nie patrzcie. "R" czyścimy rooma. żeby sprawdzić czy plik się poprawnie zapisał to otwieramy go przez edtor hex/16-tkowy i sprawdzamy 4 pierwsze wartości ((np. przy x=600 powinno się w pliku zapisać 02 58 00 00. )) PLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Dobra. Myślałem, że sam wyłapiesz błąd: GML fname=get_string("wpisz nazwę pliku którego chcesz zapisać","filebin") file=file_text_open_write(fname); file_text_close(file); file=file_bin_open(fname,1); obj=Obiekt; num=instance_number(obj)*12 var i;i=0; for (j=0;j<num;j+=12) { O=instance_find(obj,i); file_bin_seek(file,j); file_bin_write_byte( file, O.x & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.x >> 8 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.x >> 16 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.x >> 24 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, O.y & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.y >> 8 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.y >> 16 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.y >> 24 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, O.image_angle & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.image_angle >> 8 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.image_angle >> 16 ) & 255 ); file_bin_write_byte( file, ( O.image_angle >> 24 ) & 255 ); i+=1; } file_bin_close(file); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Właśnie tak robiłem i to też jest żle EDIT: Zapisuję x=500 a w pliku jest F401 czyli 62465 o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie jest Ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Serio? może mój edytor do bani. EDIT: Ściągnąłem inny i pokazuje mi to samo co poprzedni. Jest tu jednak coś źle. A korzystasz z gm7? bo może w gm6 jest błąd kompilatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Nie, używam GM6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Już wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi