Exigo Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Mam problem... bowiem robie menu, i nastał problem... zresztą sami zobaczcie.. Create: GML rozpocznij = true; pomoc = false; zakoncz = false; Step: GML // Sprawdzanie, co jest aktywne... oraz wybieranie. if rozpocznij = true && keyboard_check(vk_up) { zakoncz = true; rozpocznij = false; } if zakoncz = true && keyboard_check(vk_up) { zakoncz = false; pomoc = true; } if pomoc = true && keyboard_check(vk_up) { pomoc = false; rozpocznij = true; } // Teraz akcje. if rozpocznij = true { obj_rozpocznij. image_xscale = 2; obj_rozpocznij. image_yscale = 2; } else { obj_rozpocznij. image_xscale = 1; obj_rozpocznij. image_yscale = 1; } //--- if pomoc = true { obj_pomoc. image_xscale = 2; obj_pomoc. image_yscale = 2; } else { obj_pomoc. image_xscale = 1; obj_pomoc. image_yscale = 1; } //--- if zakoncz = true { obj_zakoncz. image_xscale = 2; obj_zakoncz. image_yscale = 2; } else { obj_zakoncz. image_xscale = 1; obj_zakoncz. image_yscale = 1; } No i nie działa... problem w tym, że nie wiem co jest problemem... - o tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Problem w tym że jest to złą metodą zrobione: jeden mały błąd i Ci nie zadziała. Są lepsze rozwiązania ! Np. zmienne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 A nie lepiej zrobić tak ? create: GML selected = 0; // 0 = rozpocznij // 1 = zakoncz // 2 = pomoc Step: GML if keyboard_check_pressed( vk_up ) { selected -= 1; if selected < 0 selected = 2; } if keyboard_check_pressed( vk_down ) { selected += 1; if selected > 2 selected = 0; } obj_rozpocznij.image_xscale = 1 + ( selected == 0 ); obj_rozpocznij.image_yscale = 1 + ( selected == 0 ); obj_zakoncz.image_xscale = 1 + ( selected == 1 ); obj_zakoncz.image_yscale = 1 + ( selected == 1 ); obj_pomoc.image_xscale = 1 + ( selected == 2 ); obj_pomoc.image_yscale = 1 + ( selected == 2 ); Sprawdź ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Hmm.. działa!.. dzięki... a, i "obj_obj_zakoncz" ? XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Pomyliło mi się przy ctrl-c ctrl-v ;D Poprawiłem ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi