Kychu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Witam ponownie. Mam mały problem z grą typu arkanoid a mianowicie próbuje zrobić bonus który będzie wydłużał paletkę. I zrobiłem to w ten sposób, że paletka po złapaniu bonusa zmienia sprite na dłuższy ale nie sprawdza się to ponieważ kiedy już wydłużona paletka zbierze tego bonusa nie zmienia sie nic. Jak mam zrobić aby za każdym razem była dłuższa. (mam 4 rysunki) aby pierwotna zmieniała sie w dłuższą, dłuższa w jeszcze dłuższą a ta w najdłuższą operując tylko sprite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 create : GML w[0] = spr_normalny; w[1] = spr_dluzszy; w[2] = spr_jeszczedluzszy; w[3] = spr_najdluzszy; xx = 0; kolizja z bonusem : GML if xx <3 { sprite_index = w[xx+1]; xx+=1; } with (other) instance_destroy(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kychu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 a teraz gdybym chciał zrobić bonus który skraca to wystarcz zmieniż w drugim z + na - ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 a teraz gdybym chciał zrobić bonus który skraca to wystarcz zmieniż w drugim z + na - ? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 @up tak? no nie powiedziałbym bo co jeżeli xx będzie wynosić -2 to co wtedy? GML sprite_index = w[xx+1]; sprite_index = w[-2+1]; sprite_index = w[-1]; < out of bounds o_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 To co za problem przenieść sprity na wyższe pozycje w tabeli? Np. w[2] = spr_normalny;, a na nizszych pozycjach wrzucic skrócone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 no dla mnie żaden ale czy Kychu by się w tym odnalazł ? albo lepiej zrobić blokadę żeby xx nie mogło być na minusie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Cry, cry and more cry. TT_TT To byłby jego problem! A ja się nie odnajduję w dużych indeksach. :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 no dla mnie żaden ale czy Kychu by się w tym odnalazł ? albo lepiej zrobić blokadę żeby xx nie mogło być na minusie A może mu kurde od razu całą grę napisz, skoro tak się nim przejmujesz że się w kodzie pogubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Gram w wowa to mi się nie nudzi więc nie napiszę xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kychu Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 dobra dałem sobie rade. Odnalazłem się ażtaki głupi nie jestem :D dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi