warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Chcę zrobić zapisywanie pozycji x i y jednego obi który jest tworzony przez gracza wielokrotnie i chcę żeby zapisało to tak: 12 13 31 34 ... inaczej: X Y X Y ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 for(i;i<countofobinstance;i++) { string_z_pliku += string( instance.x )+"\n"; string_z_pliku += string( instance.y )+"\n"; } ? To jest idea. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Jakoś nie działa: GML for(i=0;i>=instance_number(obj_poz);i+=1) { file_text_write_real(plik,obj_poz.x) file_text_writeln(plik) file_text_write_real(plik,obj_poz.y) file_text_writeln(plik) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Otwierasz plik za pomocą file_text_open_write ? Zamykasz plik ? ( file_text_close ) GML for(i=0;i>=instance_number(obj_poz);i+=1) A ptak to nie przypadkiem w drugą stronę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Taki kod mam: GML name=get_string("Podaj nazwe pliku","Save"+string(round(random(100)))) plik=file_text_open_write("Saves/"+name+".txt") file_text_write_real(plik,floor(instance_number(obj_poz))) file_text_writeln(plik) for(i=0;i>=instance_number(obj_poz);i+=1) { file_text_write_real(plik,obj_poz.x) file_text_writeln(plik) file_text_write_real(plik,obj_poz.y) file_text_writeln(plik) } file_text_close(plik); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Cieszę się. A ptaszka jakiego masz ? ;D (...) Nawet nie napisałeś co Ci nie działa. Jakiś błąd wyskakuje czy co ? PS: <= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Już jest dobrze, ale jak usunąć ,0000 czy jakoś bo mi zapisuje tak: 312,000 321,000 ... Ja chcę: 312 321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 round() ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 No właśnie nie bo już prubowałę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Ale w czym ci to przeszkadza ? Spróbuj z funkcją string_format albo file_text_write_string( plik, string( obj.x ) ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 No właśnie wpadłem na pomysł zapisania jako ciąg znaków (string) a nie liczbę. Edit: Coś jest nie tak bo mi nie zapisuje normalnie tego: GML name=get_string("Podaj nazwe pliku","Save"+string(round(random(100)))) plik=file_text_open_write("Saves/"+name+".txt") file_text_write_string(plik,string(instance_number(obj_poz))) file_text_writeln(plik) for(i=1;i<=instance_number(obj_poz);i+=1) { file_text_write_string(plik,string(obj_poz.x)) file_text_writeln(plik) file_text_write_string(plik,string(obj_poz.y)) file_text_writeln(plik) } file_text_close(plik); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Odświeżam, Mam nadal problemy. Ten kod mi nadal źle wyświetla: GML { name=get_string("Podaj nazwe pliku","Save"+string(round(random(100)))); plik=file_text_open_write("Saves/"+name+".txt"); file_text_write_string(plik,string(instance_number(obj_poz))); file_text_writeln(plik); for(i=1;i<=instance_number(obj_poz);i+=1) { file_text_write_string(plik,string(obj_poz.x)); file_text_writeln(plik); file_text_write_string(plik,string(obj_poz.y)); file_text_writeln(plik); } file_text_close(plik); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Kod mi nie działa !!! Odpiszcie. GML name=get_string("Podaj nazwe pliku","Save"+string(round(random(100)))) plik=file_text_open_write("Saves/"+name+".txt") file_text_write_real(plik,instance_number(obj_poz)) file_text_writeln(plik) for(i=0;i<=instance_number(obj_poz);i+=1) { file_text_write_real(plik,obj_poz.x) file_text_writeln(plik) file_text_write_real(plik,obj_poz.y) file_text_writeln(plik) } file_text_close(plik); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Nie prościej na plikach ini? EDIT: Sorry,nie przeczytałem wcześniejszych postów,możecie skasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Błąd jest taki, że zapisuje tylko pozycje 1 obj_poz a nie wszystkich. Czyli jeśli mam obi_poz na pozycji 0,0 i parę innych obj_poz na innych pozycjach to on mi zapisuje tak: 4,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 0,000 czyli wszystko to pozycja x y pierwszego obj_poz(jeśli obj_poz ma inną pozycje to tą pozycje wyświetla); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Przecież to oczywiste, jak dałeś do zapisania obj_poz.x/y o_O Pomyśl człowieku... GML file = file_text_open_write( "test.map" ); for ( i = 0; i < instance_number( obj ); i += 1 ) { file_text_write_string( file, string( (instance_find( obj, i )).x ) + chr(13) + chr(10) ); file_text_write_string( file, string( (instance_find( obj, i )).y ) + chr(13) + chr(10) ); } file_text_close( file ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi