Matyx Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Próbowałem zrobić ruch po kratkach w platformówce, ale miałem błąd a mianowicie z grawitacją. Postać nie chce się poruszać po blokach. Wiecie jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 nie wiemy. podaj więcej szczegółów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyx Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Używam kodu grawitacji jak z FAQ GML if place_free(x,y+1) { gravity = 0.5 } else { gravity = 0 } [sTEP] A kod płynnego chodzenia po ... GML if keyboard_check(vk_right) && xx=0 && yy=0 && place_free(x+16,y) { xx=+32 } if keyboard_check(vk_left) && xx=0 && yy=0 && place_free(x-16,y) { xx=-32 } [END STEP] GML if xx>0 { x+=spd xx-=spd } if xx<0 { x-=spd xx+=spd } if yy>0 { y+=spd yy-=spd } if yy<0 { y-=spd yy+=spd;} BŁĄD: Mam blok solid i w kolizji z nim mam kod "vspeed = 0", postać nie chce się poruszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 a czy przy kolizji masz ustawione move_contact_solid... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyx Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Oczywiście że dałe... :blink: Nie dałem ^^' Temat do zamknięcia :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 to se go zamknij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi