Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 w pytania mam! Jedno jest głupio w Game Maker ze trzeba wpisywac w execute code zeby on chodil ta postac powinno byc to tak ze wybierasz normalnie klawisz i ci chodzi druga zrypana rczecz to to ze ten program nie ma duzo funkcji typu więcej plansz ludków powinien byc prosty a nie trzabylo wpisywac kurcze x-=4 2. czy znacie jescze jakis program podobny do game maker zeby zrobic gre czekam na odpowiedz Jezeli kogos z Game Maker urazilem tym postem to soory czy jest wogol game maker po polsku jak jest to podajce linka z kond go pobrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 C&C, K&P, TGF ... C++ ... Pascal :D GM po PL ? xD Angielski się kłania? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bucior Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Jedynie jest TGF ze spolszczeniem.Ale to jest program na zdarzennia ma okolo 1/3 funkcji GM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Jak chcesz, to nie musisz w kodzie wpisywać tego x-=4 :P . Poprostu tak jest najprościej. Możesz dać to do klocka Jump to a given position. Oto screen: EDIT: W GM da się spolszczyć tylko interface i help. Klocków nie spolszczysz, więc to jest zbędne :] . A jak ktoś pyta się o pomoc, to zazwyczaj podaje się ją w kodzie,bo jest prościej i łatwiej zapamiętać kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 TGM co to za program i z kond go moge pobrac ten co mi przyklad podales jest zly:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 TGM? Text Games Maker? Czasem nie TGF? Wpisz w google, nie bądź taki wygodny, tylko the games factory, nie tgf. Pozatym powiem tak. TGF jest banalnie prosty, ale mniej wydajny od Game Makera, oraz ma praktycznie tylko malutką garstkę możliwości GM. W TGF, żeby zrobić Motion Planning, to musisz mieć wtyczkę i ostro kombinować, w przeciwieństwie do GM. W TGF jak chcesz mieć 3D, to też wtyczka i ostre kombinowanie - w GM nie. To tylko parę przykładów... Aha, jeszcze particle, w GM są dość zaawansowane i bardzo dobre, a w TGF nic takiego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Text Game Maker mam to jest do tworzenia gier Tesktowych a ja Chce games factory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Click & Play tez moze byc po polsku, podobny do the games factory, mniej zaawansowny ale szczzegolow nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 z kond moge ten program pobrac the games factory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Śmieszny wg. mnie topic. :) Jak ty sobie wyobrażasz programowanie nie wpisując kodu ? W GM programujesz zdarzenia (chociaż są też klocki) i to jest najlepsze. Jeśli chcesz sobie poklikać żeby grę zrobić wybierz The Games Factory i już, ale ostrzegam Cię że to się szybko robi nudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Dobra Vardi tylko nie wiem z kond pobrac The Games Factory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Woozie, googli nie znasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Juz sciongam go nie wiem czy dobry z spolszczeniem po polsku:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Nie jest ze spolszczeniem. Jego też musisz szukać. PS. TGF bez rejestracji działa 30-dni, a jest droższy od Game Makera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 dobra zaintsalowalem The Games Factory ale tam ne ma jak game maker ze mozesz sobie plansze wybrac ludziki itp. on tak wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Kolego, kochany, miły. My wiemy jak TGF wygląda x] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 No widzisz, lepiej Game Makera mieć xD . Pozatym, pokazałem ci, jak można zrobić to poruszanie bez kodu. Mogłeś to też sobie zauważyć, jakbyś otworzył przykład Pacmana dołączony do Game Makera. Nie jest na kodzie i masz to samo. Na kodzie się łatwiej robi, klocki to straszna gmatwanina i pełno nie potrzebnych rzeczy do kompilacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 dobra wole Game Maker ale po pierwsze nie umiem jecze zrobic zeby wrogowie mnie kuli sie poruszali nie umiem zrobic np. ze ide ludkiem w padne w przepasc mnie to kuje nie umie zrobić+ + że zycie mi sie pokazuje bo czeba znac te kody a ja nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 nie umiem jecze zrobic zeby wrogowie mnie kuli Jeśli chcesz aby twoi wrogowie cie kuli to najpierw daj im Cyrkiel do ręki, a potem nabluzgaj na nich, gdy będą zdenerwowani to użyją pierwszej lepszej broni którą mają pod ręką( W tym przypadku cyrkiel) . Cyrkiel ma właściwości kujące, więc powinieneś poczuć ukłucie. bo czeba znac te kody a ja nie znam Nic nie "czeba" . Można używać klocków, a te nie wymagają znajomości kodu. Jednak jeśli bardzo chcesz posługiwać się kodem i chcesz je znać , to możesz: 1. Przeglądnąc tutoriale i examplesy 2. przeczytać artykuł nijakiego Marmota: "z klocków na kod" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Ja tam jak na razie robie gry klockami, a kodu używam tylko tam, gdzie niezbędny. :D Ale nie wiem czemu Woozie ma takie problemy, bo jak bigshark napisał, bardzo łatwo można zrobić gre z kolcków, a poza tym jest mnóstwo tutoriali i przykładów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 juz zrobilem gre narazie demo juz niedlugo zrobie full wersje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 hmmm... fullwersje tez można z klocków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 tak wiem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Ja jak zaczynałem to wziąłem GM'a... Potem TGF... Aż wkońcu przesiadka na stałe na Gm'a... do czasu... Teraz siedze w C++, Delphi. A w GM to tylko w klocach siedziałem. Bo klocki są zajefajne, proste, zaawansowane ;] A jak musisz napisać jakiś skrypt to pomyśl logicznie... Logiką dojdziesz do wszystkiego... Taka mała rada. No i powodzenia w dalszym tworzeniu gier i programów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 ja sciongam Delphi 7 czy on jest taki jak Game Maker czy tam czeba znac Jezyk C++ zeby stworzyc program lub gre??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Delphi to object pascal. C++ to inny język programowania. Delphi jest prostrze, tyle że wolniejsze i (wg. mnie) mniej zaawansowane. No i do delfina są różne dodatki, dll'e, engine'y... :) Jednak ja wole C++. Ale to już kwestia upodobań. EDIT: Jak być chciał poznać Delphi lepiej: www.delphi.bajo.pl ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 W Delphi musisz niestety znać C++. Tam tylko wstawiasz gotowe elementy (np. przycisk, albo pole tekstowe) a potem wszystko oprogramowujesz. EDIT: Sorki za pomyłke! Pascal, a nie C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Eee... Maximal - do delphi nie trzeba znać C++. Prędzej trza pascala znać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Pietrus: do delphi nie ma żadnych dll i enginów. Dlle i enginy to są do C++. Do delphi, są komponenty albo unity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woozie Opublikowano 10 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Okej mam problem zrobilem gre The ball mam plansze i dwie pileczki i one skaczą jak sie kliknie na nie myszką to jest punkt i one mi wypadają poza plansze i ich potem nie ma jak mam to zrobic zeby one lataly tylko w tym moim prostokącie o to jest Screen tej gry!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! one wylatują poza te kwadraciki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi