Shockah Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 Mam problem. Otóż mam w pewnym roomie obiekt o nazwie o_button_menu. Odpalam grę, przechodzę do tego roomu i tego obiektu nie pokazuje. Obiekt ma ustawiony odpowiedni sprite, depth ma też dobry, image_alpha jest równe 1. Nie rysuję nic w tym obiekcie w Evencie Draw. Próbowałem nawet usunąć wszystkie inne obiekty w roomie, lecz to na nic. Wsadziłem cały kod obiektu w komentarz - to samo. Obiekt nie ma Creation Code, room też nie. Co ciekawe - w innym roomie dla testu ustawiłem ten obiekt - działał bez problemu. Próbowałem też ręcznie rysować sprite (kodem w Evencie Draw), lecz poskutkowało to błędem: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object o_button_menu: Trying to draw non-existing sprite. Spróbowałem też ustawić zaraz przed rysowaniem sprite'a sprite_index obiektu na tego sprite'a. I wtedy nie pokazało błędu, a chyba powinno. Próbowałem jeszcze zmieniać nazwę obiektu, nazwę sprite'a, tworzyć od nowa ten obiekt, tworzyć nowy room. Nic nie pomogło. Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_soyer Opublikowano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2008 daj przykład albo dokładniej opisz co masz jaki kod i gdzie. problem nie powinien sprawić kłopotu, jak bedzie wszystko na stole. w edicie daj czy cos, to postaram sie pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeoTN Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Trying to draw non-existing sprite. Próbujesz użyć nie istniejącego sprite'a. Jak widzę ustawiasz sprite'a w Draw, akcja 1 i tam jest zła nazwa. Na 99.99% to to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi