johny13 Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Chce sie dowiedziec jak rysowac sklep z itemami czyli: Mam obiekt o imieniu sprzedawca na niego jak klikne lewym przyciskiem myszy to zeby pokazywalo mi sklep(jakas ramke) a w nim umieszczone inne obiekty od siebie jak np. butelka . W butelce juz ustawilem ze jak na nia nacisne to mi odejmuje kasy i doaje zycia. Ale jak zrobic zeby po nacisnieciu na sprzedawc pojawiel sie sklep a w nim byla ta butelka? Bardzo prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 po kliknięciu na sprzedawcę, ustawiasz zmienną Show na 1. W inny obiekcie w step sprawdzasz, czy Show == 1 i wykonujesz akcje do pokazania itemów i boxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johny13 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 ale niebardzo mi o to chodzi . chcialbym wiedziec jak narysowac ramke naprzyklad z prawej u gory o wymiarach np. 200x200 a w niej obiekty . Gdy klikam na goscia pokazuje mi sie przezroczyste pole wokol niego ramka a w srodku sa inne obiekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaara Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 draw_rectangle(view_xview+0,view_yview+0,view_xview+200,view_yview+200)//to od rysowania ramki a potem tylko: instance_create(x,y,obiekt_item); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johny13 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 ale to mam dac po nacisnieciu LPM? Czy w draw? i to drugie pod tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaara Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 No wiesz rysowac prosokąt to chyba musisz w draw bo gdzie indziej nie pójdzie. W draw możesz tez worzyć obiekty. wiec naprzykład: CREATE: pokazuj = false LPM pokazuj = true DRAW: if (pokazuj){ draw_rectangle(view_xview+0,view_yview+0,view_xview+200,view_yview+200); // ramke juz masz wiec robisz obiekty ktore mozesz kupić instance_create(x,y,miecz); instance_create(x+20,y+10,obj_kusza); instance_create(x+40y+20,mikstura); } itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 https://gmclan.org/up2576_11_island6.html tu masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaara Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Tutaj też masz przykład : https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...70&hl=sklep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johny13 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Niemoge narysowac tej ramki :/ . LOL . Mam wersje 6.1 mozecie pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Nie sądzę, aby w nowszej lub starszej wersji prograu ten sposób nie działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaara Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 niby czemu nie mozesz ? hmm jest jakiś błąd czy cus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johny13 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 nom blad jest kurde dziwne :/ itemy bym mogl narysowac ale gorzej z ta ramka :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 ELOELO zgubiliście argument dzieciaczki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaara Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 ta zjadło outline ;] tak powinno byc draw_rectangle(view_xview+0,view_yview+0,view_xview+200,view_yview+200,false); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johny13 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 ej ale jak zrobic zeby tam byl jakis item? Bo jest tylko czarny kwadrat i jak zrobic zeby to bylo naprzydklad biale? Bo item jak stworze to mi sie pojawia na objekcie w ktorym to robilem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Zajrzyj do tego co ci podałem. Tam masz zrobiony sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johny13 Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 ale tam rysuje to w innym roomie a mi wlasnie o to niechodzilo :P . Bo jak zmieniam room to mi sie niektore zecy cofaja jak potem wroce :P I jeszcze jedno pytanko :) Jak zrobic zeby jak wziolem akcje po nacisnieciu enter zmienia mi sie sprita na atakujacego. Jak zrobic zeby ta akcja jak on takuje przeleciala tylko raz a potem niech sie zamini we wczesniejszy sprite ? Da sie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 ale tam rysuje to w innym roomie a mi wlasnie o to niechodzilo :P . Bo jak zmieniam room to mi sie niektore zecy cofaja jak potem wroce :P Ustaw w roomie Persistent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 @2UP: Da się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaara Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Są przecież inne przykłady sklepu i nie na roomach tylko normalnie i prosto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 24 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2008 johny13, Kaara podał Ci już ten link https://forum.gmclan.org/index.php?showtopi...70&hl=sklep tam masz najlepszy moim zdaniem przykład sklepu... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketra Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 http://www.gamemaker.pl/up4118_12_sklep.html zrobilem sam ten sklep tylko jeszcze niedopracowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi