Dawidds Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Piszę sobie ostatnimi czasy chat na stronę. Już zacząłem silnik - tak ma wyglądać save (zdecydowałem się na pliki tekstowe, to ma być prosty chacik, a nie nie wiadomo co :P) Więc tak ma wyglądać ten zapis/archiwum: id_wiadomosci||autor||czy_skasowano||tresc Czyli np.: 7||Dawidds||0||Hejka :P Możliwe, że ten format zapisu się trochę zmieni, ale na razie starcza informacji. Skrypt chat_gen.php sprawdza, ile jest wiadomości w zapisie. I na tej zasadzie wybiera 15 ostatnich wiadomości, i wyświetla je na ekran. Pod warunkiem, że wartość czy_skasowano jest równa 0. Jeśli jest równa 1, to znaczy, że skasowano tą wiadomość. A jest ona trzymana dla porządku :P niech będą wszystkie id, a nie jakieś luki :P Teraz ogólna budowa chatu (narazie..) Mamy sobie iframe, do którego jest załadowana strona chat_gen.php. W tej stronie, w head'ie (<meta http-equiv='Refresh' content='4'>) ma autoodświerzanie. Ale jedno mi nie pasuje. Strona z wiadomościami (iframe) co chwilę znika, i pojawia się, na czas wczytywania strony. Przeszkadza to w czytaniu wiadomości... A eraz sam problem: Jak zrobić "inteligentne odświeżanie", że odświeżona zawartość iframe pojawi się dopiero, kiedy zostanie załadowana w całości? Czyli tak, jak jest w chacie GMC. Tylko co 4 sekundy :) Prosiłbym o nakierowanie mnie na konkretną funkcję w JS (bo html chyba nie pomoże :P), bo to w chacie GMC nie jest zbyt zrozumiałe :P Fajnie by było, jakby nie było przy okazji "rzeźni" w kodzie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Na GMclanie użyty jest AJAX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Jak to możliwe? Patrzyłem tam z miesiąc temu, bo byłem ciekawy, jak to jest zrobione. I tak mi się zdawało, że to JS.... No trudno. A da się to zrobić w JS? Albo chociaż jakaś metoda, która trochę umili czytanie tego tekstu jak miga? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 To jest JS. Tylko że nie jest używany iframe tylko zwykły div. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Dawidss, radze poczytać co to jest Ajax. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Aaa... teraz rozumiem :D Cóż, pozostaje mi poszukać na necie znaczenia tych funkcji użytych w tym SB :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 http://mbo-center.ovh.org/index.php Tu masz na prawdę bardzo prosty shoutbox napisany z użyciem bardzo prostych funkcji JS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 21 Maja 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Aaa... teraz rozumiem :D Cóż, pozostaje mi poszukać na necie znaczenia tych funkcji użytych w tym SB :P Ułatwię Ci to zadanie: http://mootools.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi