Milky Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Witam! Od paru dni poszukuje przykładu z FPS na Game Makera 6.1/6.0, ale jakoś nie mogę go znaleźć. Widziałem tylko przykład Marka Overmansa (albo jakoś tak), ale nie posiadam zarejestrowanego GM 7.0. Czytałem, ze może tworzyć fałszywe 3D. Może macie jakieś pomysły? Z góry dzięki! Pozdrawiam Milky! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyx Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Może też tworzyć 3D Edit: Nie da się stworzyć bez zarejestrowanego GM'a, a od 6.0 też mogą z taką różnicą że 7.0 może transportować modele 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milky Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Ale chce aby to było fałszywe 3D. Bo nie potrafię za bardzo posługiwać się obiektami 3D. Tak w ogóle to przecież nic nie wnosi do tematu. Może masz jakiś przykład na GMa 6.1? Edit: Znalazłem taki przykład tylko, że plik GMK, wiec nic nie zdziałam. Szukał jakiegoś na GM 6.0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 fałszywe 3D Izometria? Jeśli tak, to po prostu rysujesz sprite'y wyglądające na 3D, a potem w grze kombinujesz z depth (głębokością) obiektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milky Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 No tak, Izometria. Ale jak pokombinować z tą głębokością? :) Nigdy takiej gry nie robiłem, więc chce zobaczyć jak to jest zrobione. Edit: Nie wiem jak się do tego zabrać... :( Znalazłem przykład izometri, ale top down. Mniej więcej wiem o co chodzi. Więc co muszę zrobić z głębokością, aby to wyglądało na "3D"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 W ustawieniach obiektu masz takie miejsce "Depth". Im mniejszą wartość podasz, to tym więcej obiektów o większej głębokości przykryje ten obiekt. Np. Obiekt1 - depth = 0 Obiekt2 - depth = 12 Obiekt3 - depth = -3 Gdy postawisz te obiekty tak, żeby się "dotykały" to będziesz je widział w kolejności (od najbardziej widocznego): Obiekt3, Obiekt1, Obiekt2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 @Matthew: Fałszywe 3D to nie tylko izometria. Zobacz: http://en.wikipedia.org/wiki/2.5D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Kingspace3D bodajże korzysta wyłącznie z drawowania. Przynajmniej w starych wersjach, bo teraz jakieś cuda z modelami zrobili, a to raczej ciężko zrobić bez 3d z należytą prędkością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Gdzieś był przykład Dooma... poszukam i dam w edicie :) https://gmclan.org/up2763_3_fps.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milky Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Ok, dzięki wszystkim. Teraz "tylko" trzeba zacząć :) Edit: Ten przykład widziałem, ale jest na GM 7.0 i tylko dal wersji Pro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 @UP: Dałem w gm6 :boxed: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milky Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Sorki, nie zauważyłem :) Właśnie tego przykładu szukałem! Tylko nie mogłem go znaleźć dla GM 6.0! Dzięki wielkie! :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallo Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Ja zarejestrowaną mam tylko wersję 6. :) Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 @UP: Młody, uważaj, bo zaraz ktoś Cię posądzi o nekrofilie topicu ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mallo Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 @UP: Młody, uważaj, bo zaraz ktoś Cię posądzi o nekrofilie topicu ;p Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi