Bartek (Kamrat) Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Witam. Otóż zacznąłem pisać cms'a na swoją stronę, ale natrafiłem na problem, którego chyba nigdy nie rozwiąże :| Otóż mam taki kodzik: Login:<br> <INPUT TYPE="text" NAME="login" style="font-size: 8pt; font-family: Verdana; border-style: solid; border-color: #000000; border-width: 1px"> <br> Hasło:<br> <INPUT TYPE="password" NAME="password" style="font-size: 8pt; font-family: Verdana; border-style: solid; border-color: #000000; border-width: 1px"> <br><br> <INPUT TYPE="submit" VALUE="Zaloguj" style="background-color: #FFFFFF; font-size: 8pt; font-family: Verdana; border-style: solid; border-color: #000000; border-width: 1px"> I jak zrobić logowanie? Chodzi mi oto, aby sprawdzał poprawny login i hasło. I np. hasło jest w pliku config.inc.php i chce żeby odczytał z tamtąd login i hasło, oraz sprawdził czy tutaj wprowadzono dobre. No za chiny tego nie mogę zrobić :] Proszę o pomoc. Niekoniecznie szybką :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Sposobów jest tyle, ze to baja, ale w każdym razie bedziesz musial zczytać hasło i login z pliku. Dajesz #require ('config.inc.php') w config masz: <?php $truelogin = 'login'; $truepass = 'pass'; ?> W formularzu dodajesz np: - na poczatku: <form action="ten sam plik"... -dalej: <input type="hidden" name=akcja value=logowanie> i gdzieś w tym samym pliku dajesz: if (isset($_POST['akcja']) && ($_POST['akcja'] == 'logowanie')) { if (($_POST['login'] == $truelogin) && ($_POST['password'] == $truepass)) { AKCJA GDY ZGADZA SIE... }; }; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 <Form action="login.php" method="post"> <input type="text" name="login"> <input type="password" name="pass"> <input type="submit value="OK" name="submit"> to tyle jesli chodzi o formularz teraz login.php <?php if (!isset($_POST['submit'])) //jezeli nie nacisnieto submit w formularzu { header('Location: index.php');//odsyłamy na strone do powtornego zalogowania { else { $l=$_POST['login']; $p=$_POST['pass'];//mamy juz login i pas przypisany do zmiennych inlude('config.inc.php');//wrzucamy konfig z haslem if ($l==$login && $p==$pass) { //gdy logowanie prawidlowe } else { //gdy logowanie bledne } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Hehe pierwszy byłem =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 No, wszystko ładnie działa :) Dzięki za pomoc. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi