wezyrnorbert Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Jak zrobić żeby program zliczył pixele z całego ekranu(ale tylko ekranu gry) i podaj ile jest pixeli czerwonych ile niebieskich itd... jeśli to wogule możliwe :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Pętelka i draw_getpixel(x,y). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyrnorbert Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Pętelka ??? draw_getpixel(x,y) pobiera tylko pixele z określonej współrzędnej ta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Dlatego musisz użyć pętli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyrnorbert Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Może mi wytłumaczysz to jaśniej/napiszesz kod bo jakoś nie kumam ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 GML for ( __x=0; __x<room_width; __x+=1 ) { for ( __y=0; __y<room_height; __y+=1 ) { tablica_pixeli[ __x, __y ] = draw_getpixel( __x, __y ); } } Chyba powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyrnorbert Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 A object mam nazwać tablica_pixeli a ten kod dać w step i to wszystko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Tylko że funkcja draw_getpixel jest potwornie niewydajna. Nawet przy pobieraniu kilkunastu pixeli z jakiegoś niedużego obszaru można zauważyć zawieszki, a co dopiero mówić o całym oknie gry, gdzie mieści się kilkaset tysięcy takich punktów. Przy próbie zebrania danych o wszystkich pixelach do tablicy i potem jeszcze sprawdzenia ich pod względem koloru, prawdopodobnie komputer całkowicie Ci się zawiesi (Albo, nie daj Boże, wybuchnie i Cię porani! =o Pixele są bardziej niebezpieczne, niż się może wydawać.). Edit: Tak tak, daj w Step. Zobaczymy, co sie stanie. ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 A object mam nazwać tablica_pixeli ;/ Przecież tablica_pixeli to tablica dwuwymiarowa. Tylko że funkcja draw_getpixel jest potwornie niewydajna. Nawet przy pobieraniu kilkunastu pixeli z jakiegoś niedużego obszaru można zauważyć zawieszki, a co dopiero mówić o całym oknie gry, gdzie mieści się kilkaset tysięcy takich punktów. Przy próbie zebrania danych o wszystkich pixelach do tablicy i potem jeszcze sprawdzenia ich pod względem koloru, prawdopodobnie komputer całkowicie Ci się zawiesi (Albo, nie daj Boże, wybuchnie i Cię porani! =o Pixele są bardziej niebezpieczne, niż się może wydawać.). No to ja innego sposobu nie znam. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 No to ja innego sposobu nie znam. ;]Bo raczej innego sposobu nie ma. =p Nie rozumiem tylko, po co w ogóle pobierać pixele z całego okna gry. Przecież to do niczego nie prowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyrnorbert Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Tako się pytam bo jak to włączyłem to mi się zwiesił komp i myślałem że coś zje***em (jak zwykle) ale skoro niema innego sposobu no to trudno :D ale thx za wysiłek/poświęcenie/zaangażowanie :D :D :D :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi