Luksor Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zacząłem się uczyć niedawno delphi i napisałem taki kod dla checkboxa: if checkbox1.checked:=true then button1.enabled:=true Pisze mi że musi być jakiś Boolean czy coś. Poprawcie ten kod pliss. :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Typ zmiennej musi być boolean (true i false). Zmienna : boolean Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zacząłem się uczyć niedawno delphi i napisałem taki kod dla checkboxa: if checkbox1.checked:=true then button1.enabled:=true Pisze mi że musi być jakiś Boolean czy coś. Poprawcie ten kod pliss. :jezor: if checkbox1.checked = true then button1.enabled := true; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 if checkbox1.checked = true then button1.enabled := true; Działa :P, dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 @Snake, przecież to to samo. Oo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Nie. Nie dał średnika i wstawił dwukropek w warunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 = - porównywanie := nadawanie wartości w innych językach zazwyczaj jest == i = Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Jak sie sprawdza warunek logiczny to sie nie daje jawnego porównania (chyba ze porównujecie przez ===), bo to tak jakbyście sprawdzali if true = true... po prostu: if checkbox1.checked then button1.enabled := true; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Ta... a najlepiej jakby dał po prostu: button1.enabled := checkbox1.checked; :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 No ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi