programista Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 No więc mam klienta, który zakłada konta i serwer który wczytuje dane i zapisuje(przynajmniej powinien). Tylko jest jeden mały problem serwer nie zapisuje tych danych. Zapewne jest to jakiś błąd większy bądź duży i nieźle lamerski, ale i tak napisze. Klient: Create account: create: port=14804 polaczenie=tcplisten(port,2,1) left click: global.nick=get_string("Podaj nick:","") global.pass=get_string("Podaj hasło:","") clearbuffer(); writebyte(1); writestring(global.pass); writestring(global.nick); sendmessage(polaczenie,port,0); A na serwerze: step: while ( 1 ) { wiadomosc = receivemessage( polaczenie ); //odbieramy wiadomośc if ( wiadomosc <= 0 ) break; //jezeli jest mniejsza bądź równa 0, wyłamujemy się z pętli _ID = readbyte(); //odbieramy nagłówek wiadomości switch ( _ID ) { case NAGLOWEK: //nagłówek naszej wiadomości { playerID = readbyte( ); //czytamy id gracza który przysłał wiadomość /* teraz należałoby znaleźc ID tego gracza w naszej, np. tablicy graczy */ for ( i=0; i<liczba_graczy; i+=1 ) { if ( i == playerID ) //jeżeli aktualny indeks tablicy równa sie odebranemu ID { with ( i ) { /* odbieramy zmienne */ name = readstring( ); w = readshort( ); a = readshort( ); life = readshort( ); ini_open('dane.ini') ini_write_string(name,'haslo',name) ini_close() } } } break; } } } Co jest źle?? P.S. Wiem, że kod śmierdzi noobem, ale sorki dopiero zaczynam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Kod śmierdzi Yodą kolego. Dlatego jest zły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Nie jest zły tylko źle użyty madafaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Wiem, ale yodą śmierdzi tylko pętla. co poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 co poprawić? Napisać swoje :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Sprawdź, czy serwer odbiera zmienne. Wydaje mi się, że po writestring(zmienna) powinno się znaleźć true, czyli: writestring(zmienna,true); Ale tak mi się tylko wydaje, nie jestem na 100% pewien :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Ale tak mi się tylko wydaje, nie jestem na 100% pewien tongue2.gif Zacytuję: [Argument1]: The buffer id to write too. Leave out this argument or set it to 0 to use the default buffer. Tak więc nie trzeba ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Hmmm... Mi bez tego ,true nie odczytywało zmiennych. Dziwne, nie? o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Hmmm... Mi bez tego ,true nie odczytywało zmiennych. Dziwne, nie? o.O Może jakaś inna wersja? :) Ja osobiście nigdy nie daję tego drugiego argumentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Lol, ale mnie rozpieprzacie "napisać swoje" Taka pętla odbierania danych musi zawsze być :/ to jest najwydajniejszy sposób, ja identyczną mialem w Mario Brawl Online, a gra pokazała się tu chyba nawet przed pierwszą grą Yody :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Lol, ale mnie rozpieprzacie "napisać swoje" Taka pętla odbierania danych musi zawsze być :/ Mówiąc "napisac swoje" miałem na myśli ciało pętli. Bo on tylko przekopiował moją przykładową z artykułu :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 A podpowiecie mi chociaż co tam mniej więcej napisać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 A podpowiecie mi chociaż co tam mniej więcej napisać ?? To co jest ci potrzebne. Przeanalizuj to co ja napisałem i na podstawie tego napoisz swoje. Omg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 No dobra spróbuje. (Wysilę swoje nieliczne szare komórki). P.S. A w kodzie wysyłania, który napisałem wszystko jest dobrze czy też coś spieprzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Wygląda że dobrze. aha i co to ma być: case NAGLOWEK: ? przecież NAGLOWEK to to co wysyłasz tu: writebyte(1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 O kurde ale mnie czeka zabawa. Aha dzięki za cierpliwość. EDIT1: Poprawiłem na coś takiego: wiadomosc = receivemessage( polaczenie ); if ( wiadomosc <= 0 ) break; _ID = readbyte(1); switch(_ID) { case 1: { playerID=readbyte(1); for ( i=0; i<liczba_graczy; i+=1 ) { if ( i == playerID ) { with ( i ) { name=readstring(); readbyte(1); ini_open('dane.ini') ini_write_string(name,'haslo',name); } } } break; } } } Ale ciągle nie działa. Nie mam pojęcia czemu. PLz pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 readbyte(1); Co to ma być? Weź poczytaj opisy tych funkcji co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Sorry.Tak czy siak nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 ini_write_string(name,'haslo',name); pierwsze name powinno byc stringiem, dokladnie nazwa sekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Dobra, ale jak ten string wyciągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Poczytaj o plikach ini, bo nie tyle z multi tu masz problem co wlasnie z ini. po prostu zamiast pierwszego name podaj nazwe sekcji w ktorej zapisujesz haslo. Przykladowy plik ini z objasnieniem: [player] <- [sekcja] haslo=moje haslo <- klucz=wartość name=imie gracza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 To ma być: ini_write_string(player,'haslo',name2); ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 ini_write_string('player','haslo',name2); To ma byc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Dzięki, ale nie działa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Na pewno ze zmiennymi masz namieszane. Zuploaduj gdzies projekt a ja go poprawie. PS. Teraz jestem pewny ze to moze byc wina struktury twojego pliku ini. pokaz jego tresc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 No, tu się właśnie pojawia problem. Ten plik się nie tworzy. EDIT1: Może się mylę, ale wydaje mi się że problem tkwi w połączeniu. Klient nie łączy się z serwerem. Dałem chyba zły kod connection w kliencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2008 To sie nie dziw, bo gm nie tworzy pliku ini tylko wpisuje w juz istniejacy. musisz sam najpierw napisac szablon ini. stworz plik 'configure.ini' i daj mu tresc: [player] name= pass= potem tylko operuj na tym gotowym pliku EDIT:Zapodaj projekt to sie poprawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Rozumiem cię psychix, ale gdybym potem coś chciał na tym pisać łatwiej by mi było wprowadzić login jako sekcję. Mógłbym mu od razu przypisać level, exp itd.: Dałoby się tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Co do Yody. Ty gdzieś napisałeś coś o nagłówku. To nie jest do cholerci nagłówek, tylko pierwszy byte wysyłany i dodany do niego switch. Tak samo mogę to identyfikować za pomocą stringu. switch( readstring() ) {} I to samo będzie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Co do Yody. Ty gdzieś napisałeś coś o nagłówku. To nie jest do cholerci nagłówek, tylko pierwszy byte wysyłany i dodany do niego switch. Ale ja to nazywam nagłówkiem X_X I tak się chyba zresztą ten system nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi