lewys7 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Mam grę, w której 'hero' podąża za kursorem, ale nie może w nic uderzyć, bo przegrywa. Włącza się gra, ale na pamięć jej nie znam więc kursor mam gdziekolwiek na ekranie. I tu zaczyna się problem, 'hero' od razu dąży do kursora i przegrywa. Czyli mówiąc krótko chodzi mi o kod na domyśle ustawienie kursora w jakimś miejscu kiedy zaczyna się room lub żeby 'hero' ruszał dopiero kiedy na niego kliknę czy coś w tym stylu. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driger Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Mam grę, w której 'hero' podąża za kursorem, ale nie może w nic uderzyć, bo przegrywa. Włącza się gra, ale na pamięć jej nie znam więc kursor mam gdziekolwiek na ekranie. I tu zaczyna się problem, 'hero' od razu dąży do kursora i przegrywa. Czyli mówiąc krótko chodzi mi o kod na domyśle ustawienie kursora w jakimś miejscu kiedy zaczyna się room lub żeby 'hero' ruszał dopiero kiedy na niego kliknę czy coś w tym stylu. :( Stworz zmienna w create herosa np GML idzie = false podczas klikniecia na niego GML idzie = true I w kodzie podazania , dokladnie przed postaw warunek GML if idzie = true { kod na ruch } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 domyśly kursor: GML mouse_x = ileś mouse_y = ileś wykonaj ruch dopiero po kliknięciu: GML [Create] move = false [Left button] if (!move)move = true [Step] if (move) { move_towards_point(mouse_x,mouse_y, predkosc) // i inne akcje przy poruszaniu } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Użyj funkcji(po prostu na początku ustawiaj kursor na pozycji hero): GML display_mouse_set(x,y); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewys7 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 dzieki za pomoc^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi