hudy0070 Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Chciałbym stworzyć program który uruchamiał by się na starcie komputera i pisało by tam lista rzeczy które sobie wcześniej napisałem, no więc trzeba by było zrobić tak: w tym programie dało by się edytować tekst który byłby zapisywany w dokumencie tekstowym(nie koniecznie txt) gry wyłączylibyśmy program automatycznie zapisywałby wszystko to co zmienilibyśmy. Prościej: Otwieram Program pisze lista rzeczy które np. mam zrobić co zrobiłem mogę sobie usunąć bezpośrednio w programie a nie w pliku zapisanie i najważniejsze z tym żeby się na starcie kompa uruchamiał. @Down ha łatwo powiedzieć nie? gorzej z wykonaniem. A jeszcze łatwiej pisać nowe posty oO Ostrzeżenie. Beczo. Edit: no to chodziarz mi powiedzcie jak zrobić żeby to co pisze było zapisywane w pliku textowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 To twórz... ktoś ci broni czy coś ? @Edycja nie edytuje sie swoich postów w celu podpowiedzi - .- https://gmclan.org/index.php?wiki&wart=56 <-- tak trudno poszukać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Jakoś mi nie za bardzo idzie z tymi file_text_open_write('lalala.*') nie wiem co i jak może jakiś przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 aww.. weź pomyśl trochę :P GML oko = file_text_open_write("test.txt"); file_text_write_string(oko,"Bardzo lubie cie."); file_text_close(oko); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 dziex ^^ a jak zrobić żeby pisało w GM to samo co w notatniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Wytłumacz dokładniej ^^ Bo nie wiem o co ci chodzi ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Masz napisane w notatniku bardzo cię lubię no i żeby to się wyświetliło w gm jeżeli za ten text było by coś innego to coś innego byłoby wyświetlane ^^ zależy co jest w tym notatniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Zmienna="Bardzo lubie cie.": GML zmienna=file_text_read_string(oko); A tu następna linijka: GML file_text_readln(oko); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 File is not opened for reading ehmm nie bardzo mi to wyszło @Moldis to samo co wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 mhm.. GML Klikniecie prawym klawiszem myszy na przycisku: oko = file_text_open_read("test.txt"); if file_text_eof(oko) == false { lin = file_text_read_string(oko); } file_text_close(oko); draw: draw_text(1,1,string(lin)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 file_text_eof() służy do użycia w pętli ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Sprawdza czy jesteśmy na końcu pliku.. Więc postawiłem to jako zabezpieczenie... Bo po co ma się wyświetlać pusty plik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Ja bym guziki zrobił na INI... Przykładowy wyglądałby tak: [WPISY] suma=5 1=Pierwsze zadanie 2=Drugie zadanie 3=Trzecie zadanie 4=Jeszcze czwarte... 5=No i piąte. I potem pętla, która wykona się [suma] razy, i oczytuje kolejneguziki oraz je tworzy.... np. GML i = instance_create(x, y, guzik); i.tekst = ini_read... i.numer = ... Wtedy stworzony obirekt przyjmowałby takie właśnie zmienne :D A mogłoby być ich kilka... Zmienna tekst byłaby używana do wyświetlania tekstu na guziku, zaś zmienna numer do kasowania odpowiedniego klucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Mam bardzo fajnego liba na wpisywanie danych do ini - wystarczą dwa klocki i zapiszesz dane. Chcesz go? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 @Luksor jak byś mógł ^^ @Edit: Mam już tak: zapisanie pliku.txt, pisanie (keyboard_string), i nie wiem jak zrobić wczytywanie tego textu do GM, chodzi mi o to żeby było napisane to o jest w totatniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 https://gmclan.org/up2178_3_INI.html Sory że tak późno :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Po prostu odczytaj i wydrukuj text.. najlepiej napisz sobie jakiś skrypt.. 1. Otworzenie pliku 2. Zapisanie pierwszej linijki do zmiennej 3. Zamkniecie pliku A gdzieś tam daj w draw-ie drukowanie tej zmiennej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Thx Luksor ^^, no i jeszcze mi wytłumacz co z tym zrobić? :) bo ja nie jestem z tych co tak łatwo wszystko obczajają. :P dobra już mam thx jeszcze się odezwę jak nie będzie mi szło :P EDIT: coś mi w ogóle nie idzie dziś, wolałbym zrobic to na tym notatniku bo mi jakoś lepiej ale wciąż nie mogę tego zrobić żeby przy starcie napisane było to co jest w tym notatniku i jeszcze mam problem bo jak napiszę coś i wyłączę program i potem znów włącze i napisze to co wcześniej napisałem to mi się usuwa co z tym zrobić żeby działało poprawnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 tam powinna byc opcja odczytywania a jak ci kasuje to co wpisales to zrob zeby najpierw sprawdzalo czy cos jest wpisane a jak bedzie to zeby nie mozna bylo wpisac :) edit: a zeby pokazywalo przy starcie to wez do autostartu dodaj skrot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Ale mi chodzi o takie coś żeby było napisane w GM to co jest w notatniku. Można jakiś skrypcik ? bo mi błędy wywala jak cokolwiek próbuje zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 No odczytaj wartość z danej linijki i wyświetl w GM ini_read_string( ) czy tam file_text_read_string( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 File is not opened for reading. ehmmm..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 A użyłeś file_text_open_append("plik.txt") ? //nie wiem czy to tak dokładnie wyglądało, może file_text_append samo... Jak chcesz edytować plik skoro go nie otworzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Cały czas mi jakieś błędy wywala :/ nie wiem co trzeba zrobić gdzie wpisywać itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Cały czas mi jakieś błędy wywala :/ nie wiem co trzeba zrobić gdzie wpisywać itp. Aby rozwiązać błąd to trzeba najpierw go znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 ERROR in action number 1 of Draw Event for object drawer: Error opening file for writing. ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object drawer: File is not opened for reading. ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Draw Event for object drawer: Trying to close unexisting text file. no nie wiem ... może jakiś skrypt żebym zaczaił bo z tego --> https://gmclan.org/index.php?wiki&wart=56 <-- nic nie czaje poza osobnymi skryptami a złożyć ich już nie potrafię. Nie mógłby mi ktoś napisać skrypt i wyjaśnić jakoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Kurde przecież ci napisałem. Przed akcjami na pliku musisz go OTWORZYĆ! eloelo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 file_text_open_append("plik.txt") Musisz tego użyć żeby sie plik otworzył o_. Dajesz to przed wszystkimi innymi komendami związanymi z plikami text. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 A jak mogę sobie z tym poradzić : h h hu hu hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hud hudy ..... ja chcę żeby normalnie pisało w rządku a nie cała historia tego co napiszę i w jakim czasie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Tak trudno zajrzeć do pliku pomocy? GML file_text_open_read(fname) - Do czytania pliku; GML file_text_open_write(fname) - Do pisania coś w pliku; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi