Pentalinio Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Na podstawie ćwiczenia z symfonii, próbowałem umożliwić kod: int array(2); No i chciałem przeładować operator (), ale coś nie wyszło ;( . Moje podejście: int operator ()( int nArray[], unsigned nPos ) { return nArray[nPos]; } Kopilator wywala błędy, że w parametrach funkcji musi być chociaż jedna klasa. Wie ktoś jak to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 nie można stosować takiego operatora.. one przeznaczone są dla nowych typów, które tworzysz poprzez klasy.. nie możesz sobie tak przeładowywać podstawowego typu. Po prostu wrzuć to do jakiejś klasy i po problemie(tylko, że nawet jak stworzysz nową klasę jednym z argumentów musi być obiekt tej klasy). class costam { public: int array[10]; int Get(int i) { return array; } int operator () (costam &ble,int ktory) { return ble.Get(ktory); } } ; w bardzo dużym uproszczeniu wygląda to mniej więcej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi