Platyna Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Mam taki problem. Chcę za pomocą collision_point sprawdzić czy w danym punkcie jest kolizja z pewnym obiektem, ale nie chce by funkcja brała pod uwagę dzieci tego obiektu. To musi być ten konkretny obiekt, a nie jego rodzinka! Czegoś takiego zrobić nie mogę:] GML q=collision_point(x,y,obj,1,1); if(q) { if(q.object_index==obj) kolizja=1; } Bo w takim przypadku jeśli w tym miejscu będzie kolizja i z obj i z jego dzieckiem to funkcja może zwrócić akurat id dziecka i wtedy nie wykryje kolizji z obj bo się nie zgodzi object_index. Jaki prosty sposób na to się znajdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 nierób dzieci :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Są mi potrzebne. To ułatwia wszystko i skraca kod jak cholera w niektórych miejscach. EDIT: Dobra. Po prostu napiszę sobie własną funkcję collision_point Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Sprawdzaj kolizję z ID obiektu parenta, bo ID nie jest dziedziczone :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Ale parentów mogę mieć w roomie całą masę. A każdy ma inne id Już sobie napisałem funkcję my_collision, która przegląda wszystkie parenty i sprawdza czy to parent a nie dziecko. Wtedy patrzy na pozycje czy koliduje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 To się chociaż podziel z nami ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 No przecież napisałem jak działa. Ale chcesz to masz kod GML global.tmpx=argument0; global.tmpy=argument1; global.tmpo=argument2; global.tmp=0; with(global.tmpo) { if(object_index==global.tmpo&&xx=global.tmpx&&yy=global.tmpy) global.tmp=1; } return global.tmp; Z tym, że w moim przypadku sprawdzenie kolizji ogranicza się jedynie do porównania współrzędnych, bo mnie to wystarcza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi