Nicolas Opublikowano 14 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2004 Mam 72 klatkowy obrót czołgu i w stepie taki kodzik : image_single = direction * image_number/360; if (keyboard_check(vk_left)) direction+=5; if (keyboard_check(vk_right)) direction-=5; if (keyboard_check(vk_up)) speed=5 if (keyboard_check(vk_down)) speed=-5 Mam murek z którym ma czołg kolizje gdy stanie koło murku np.: bokiem i zacznie się kręcić to bez problemu wkręca się na murek i nie może wyjechać musi się "wykręcić" co zrobić aby nie mógł się WKRĘCIĆ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 15 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 Sprawdzaj kolizje zanim zaczniesz sie obracac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 15 Czerwca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 Robić to "klockiem if a positionis collision free"?? Ale w tedy nawet jak jest koło innego obiektu soild nie może się odwracać co bardzo źle wpływa na walkę z wrogiem bo jak jestem koło wroga to nie mogę się kręcić. Nie ma innego rozwiązania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 15 Czerwca 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 utwórz czany okragly lub kwadratowy sprite i podepnij go w tym obiekcie jako mask (ta opcja jest nad guzikiem "show information"). Wtedy bedziesz mial animacje wlasciwego sprite'a, a pole kolizji takie jak maska. Taka technika wykorzystywana jest w wiekszosci gier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 15 Czerwca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 Kadracik też musi mieć taki sam obrót jak objekt do którego jest przypięty prawda?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 15 Czerwca 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 Nie! Masz go zrobić nieobracany (najlepiej zrobic kolo), wlasnie w tym sęk, że maska ma mieć 1 klatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 15 Czerwca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2004 Tanx temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi