Skocz do zawartości
PsichiX

[C++][Delphi] Testerzy silnika poszukiwani

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak wiadomo (lub nie - ale to chyba nie możliwe ;p) tworzę dla społeczności GMClanu (i nie tylko, bo także programistów poważnych języków) silnik XenoN Core. Właśnie dobiega końca praca nad najnowszą wersją Dark Issue, którą poza GameMakerem będzie można użyć w c++ i delphi dla szybszego działania oraz do używania w XenoN EventGate, który jest moim autorskim sposobem na zabezpieczenie, przyspieszenie i rozszerzenie działania Waszych gier :D

Tak więc poszukuję maksymalnie dwóch osób do przetestowania SDK w c++ i dwóch do SDK w delphi. Osoby te POWINNY znać dobrze c++ lub delphi oraz umieć posługiwać się dobrze jakąś biblioteką graficzną (np. DirectX) bądź silnikiem graficznym (np. Ultimate3D), nie koniecznie 3D (np. SDL). Wybrane osoby jako pierwsze dostaną w swoje ręce całe SDK + dokumentację nowego silnika w wersji Beta i będą testować jego poprawne działanie w wybranym środowisku. Za udział w testach w niedalekiej przyszłości dostaną indywidualne klucze do płatnej wersji profesjonalnej (wciąż przygotowanej) za darmo. Mam nadzieję że znajdą się chętni o odpowiednich umiejętnościach.

Tak więc czekam na zgłoszenia i liczę na społeczność GMClanu - jak zawsze wierzę w Was ;D

 

Pozdrawiam

ΨΧΞ

 

Aktualni testerzy:

* getStringFromObject

* programista

* Yoda

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Taka mała uwaga. "SDK+dokumentacja" SDK samo w sobie zawiera już dokumentacje(przynajmniej powinno). Radze także poszukać chętnych również na innych forach lub zmniejszyć wymagania bo osób znających dobrze C++ i pewne biblioteki graficzne raczej tu nie znajdziesz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

C++ znam dość dobrze, a jeśli chodzi o silniki 3D, to swego czasu bawiłem się trochę w irlichcie (zaimplementowałem nawet newtona :P ). Jeśli uważasz że moje umiejętności okażą się przydatne to z chęcią ropzetestuje ten silnik.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hmm, w tej chwili wierze Ci na słowo, więc biorę Cię do testerów, pozostała jeszcze tylko jedna osoba.

Silnik jest prawie gotowy - pozostały drobne poprawki kosmetyczne i można będzie zacząć go testować :)

PS. Jednak z wersji dla delphi rezygnuje - w zyciu ine widzialem ani nie slyszalem o zadnej grze z wyzszej polki napisanej w delphi, wiec mysle ze malo kto z tego by skorzystal.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@PsichiX:

Uwierz mi, że gdyby były silniki do 3D dla Delphi, to by się dużo osób tym zainteresowało. Ja np. do C++ jestem zmuszony, nie znoszę tego języka, ale tylko do niego są silniki pisane. A Delphi jest bardzo fajnym, przejrzystym, prostym językiem i na prawdę z chęcią bym napisał w nim jakąś grę, jeżeli byłyby dostępne jakieś ciekawe rozwiązania. Zajrzyj na stronę unit1.pl, sądzę, że znajdziesz tam osoby chętne do testowania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja się na pewno nie nadam, ale... dlaczego uważacie że delphi jest nie do gier?... pff... a soldat? :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego nie jest do gier? widziałeś jakiś komercyjny silnik 3D napisany w Delphi?(prawdziwy silnik a nie framework) Czy patrzysz czasem na strony o gamedevie? Czy czytałeś jakąś prace , artykuł który to wyjaśnia? C++ jest szybszy?(oczywiście b.db napisany program w Delphi może być szybszy przy programie pisanym w C++ przez początkującego) Pisać coś w tym języku powyżej 3k lini to dla mnie horror.. begin.. end.. a poza tym Delphi nie jest językiem obiektowym.. Oczywiście do gier 2D nadaje się jak każdy inny ;]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
a poza tym Delphi nie jest językiem obiektowym..
LOL?! Przecież Delphi to język obiektowy o_o . Jak niby inaczej wyjaśnisz istnienie w nim klas, obiektów, konstruktorów, destruktorów, oraz innych cech programowania obiektowego?

Pisać coś w tym języku powyżej 3k lini to dla mnie horror.. begin.. end..
To akurat kwestia przyzwyczajenia. Ja na przykład lepiej się odczytuję wśród begin i end, niż między { i } .

(oczywiście b.db napisany program w Delphi może być szybszy przy programie pisanym w C++ przez początkującego)
Program pisany w języku Delphi bez wykorzystania środowiska RAD będzie działał podobnie szybko co identyczny program napisany w C++, bo wtedy nie są ładowane wszelkie uproszczenia spowalniające działanie programu. Jakbyś robił w C++ z wykorzystaniem środowiska RAD, np. w C++Builder, to prędkość by była równie wolna. Zresztą, te prędkości to niewielkie różnice, na które przy obecnych kompach się nie patrzy. Dla przykładu, aplikacje interpretowane przez .NET. Są jeszcze wolniejsze, a mimo to, coraz popularniejsze. Prędkość aż takiego znaczenia nie ma.

widziałeś jakiś komercyjny silnik 3D napisany w Delphi?
Na przykład: TrueVision3D, ma SDK dla Delphi.

 

edit: zedytowałem posta. Wcześniej wśród przykładów enginów dałem A7 Game Engine, ale on ma własny język programowania i ma SDK do Delphi, ale jedynie do pisania pluginów do niego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Na przykład: TrueVision3D, ma SDK dla Delphi.

O ile się nie myle silnik ten wspiera także c++ i c# więc to niezbyt dobry przykład, chodziło mi raczej o silnik wykorzystany w zaawansowanych produkcjach.. i napisany przez zawodowców dla zawodowców..

A co jest prawdą nie spotkałem się jeszcze z książką na temat zaawansowanego programowania gier używającej Delphi.. ani z osobą, która w tym języku tworzy swoje produkcje 3D (2D owszem i w 3D może wyjątki też się znajdą)

LOL?! Przecież Delphi to język obiektowy o_o . Jak niby inaczej wyjaśnisz istnienie w nim klas, obiektów, konstruktorów, destruktorów, oraz innych cech programowania obiektowego?

Miałem na myśli OP[orientowo obiektowalne] , dla mnie to wszytsko jedno... Nie lubie Delphi'ego i programuje w nim tylko jeśli musze.

Prędkość aż takiego znaczenia nie ma.

 

kiedy tworzysz gry typu pacman i tetris...

 

A pozatym szczerze pisząc odsetek piszących gry w tym języku jest niewielki(głównie początkujący).. I przeglądając już różne fora, książki, opinie, artykuły nie znalazłem opini , która twierdziła by , że Delphi jest świetny do napisania takich silników jak: Crytek. Ja bym to opisał tak.. Można napisać silnik we wszystkim ale napisanych w c++ jest najwięcej a to, że najlepsze silniki są napisane w c++ i osoby z poand 5 letnim stażem programowania mówią , ze c++ jest szybszy i najlepszy do gier.. jest dla mnie wystarczającym dowodem.

 

edit: Dla mnie czas ktory mozna poswiecic na dodanie nowych efektow czy algorytmow lepiej nie wykorzystywac na dodanie wersji z delphi..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Co nie zmienia faktu, że nie widzę żadnych przeszkód w tym, żeby Xenon nie mógł być także dla Delphi, bo w końcu o tym jest temat. Co jak co, bez obrazy, ale do silnika Crysisa czy do Source to mu daleko, a jest kierowany raczej dla osób niezaawansowanych, a sporo takich z chęcią by tworzyło w Delphi. Ja na przykład skrobię sobie gierkę w 3D powolutku, czysto hobbystycznie i dla mnie by do tego Delphi był najlepszy, bo znam ten język, dużo w nim pisałem i jest dla mnie dużo czytelniejszy od C++a. Po napisaniu jakichś 500 linijek kodu, ja się już w nim połapać w ogóle nie mogę, nie dość, że nie znoszę { i }, to jeszcze te całe :: i ->. Po prostu odlot. Dla hobbysty Delphi jest dużo łatwiejszym i prostszym do opanowania językiem, a ja rozumiem, że PsichiX do takiej grupy ludzi celuje, więc powinien rozważyć też jakieś SDK dla Delphi. Ewentualnie do C#, bo to też czytelny w miarę język, tylko, że po skompilowaniu aplikacja jest powolna przez to, że jest interpretowana przez .NET.

Swoją drogą:

Miałem na myśli OP , dla mnie to wszytsko jedno... Nie lubie Delphi'ego i programuje w nim tylko jeśli musze.
OP czyli Object Pascal? On też jest obiektowy. Zresztą, język Delphi to tylko fork Object Pascala, ma wszystko to samo co OP plus parę nowych rzeczy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ciekawie się ten twój engine zapowiada jak na gamedev patrzyłem :D. Gratuluję ci go :P

EDIT:

C++ znam dość dobrze, a jeśli chodzi o silniki 3D, to swego czasu bawiłem się trochę w irlichcie (zaimplementowałem nawet newtona tongue2.gif ). Jeśli uważasz że moje umiejętności okażą się przydatne to z chęcią ropzetestuje ten silnik.

Trochę offtop będzie, ale ja siedziałem w irrlichcie i się cieszyłem, że taki fajny engine :D Potem odpaliłem Ogre i się skończyła podnieta za irr-a :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z Marmotem,Psichix daj SDK dla Delphi,na pewno skorzystam.

 

BTW:

Will,Crytek to nie silnik tylko firma :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

BTW coś tam z C++ umiem więc jakby co to wal śmiało :D

*coś- troszkę więcej niż implementacja newtona w irrlichcie :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
nie dość, że nie znoszę { i }, to jeszcze te całe :: i ->.

 

Dobrze jest używać tabulatorów przy { i } łatwiej się połapać, i wtedy to serio nie sprawia żadnego problemu..

 

A co do "::" to jest zawsze możliwość "using namespace std;" czy innej biblioteki i wtedy nie trzeba pisać "::" ^,,^

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
nie dość, że nie znoszę { i }, to jeszcze te całe :: i ->.

Pzreśladują cie koszmary z tego powodu?

 

Co do tematu: skoro to maja być testerzy, to po co maja sie znać na programowaniu? 017.gif

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Co do tematu: skoro to maja być testerzy, to po co maja sie znać na programowaniu?

Żeby napisać grę działającą na Xenonie w danym języku? Czytaj ze zrozumieniem panie moderator.

Dobrze jest używać tabulatorów przy { i } łatwiej się połapać, i wtedy to serio nie sprawia żadnego problemu..

Kwestia przyzwyczajenia/gustu. Mi jest się dużo łatwiej połapać przy begin i end, i tego nic nie zmieni, nic na to nie poradzę. A o gustach się nie dyskutuje :P .

A co do "::" to jest zawsze możliwość "using namespace std;" czy innej biblioteki i wtedy nie trzeba pisać "::" ^,,^

O rly? A jak nazwy funkcji są takie same ;> ? Ja tam dużo bardziej wolę kropki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@up: Może dlatego, że te osoby nie mają testować gier na tym silniku tylko jego poprawne działanie w danym środowisku :D

EDIT: Marmot szybszy :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie - ja testerom dam zrodlo gm6 przykladowego nieskomplikowanego kodowo techdema wykorzystujacego XenoNa, a zadaniem testerow bedzie napisanie czegos podobnego w danym srodowisku, ewentualnie moge pomoc przy c++ ale z delphi beda musieli sobie radzic sami, bo slabo znam go - tylko tyle by podlaczyc dlla i zrobic jakies podstawowe pierdoly. oczywiscie dodam ze testerzy beda wyroznieni w sdk :) heh, a mialem nie badziac sie z delphi, no ale coz - w koncu dla Was go robie, wiec nie mam co marudzic - wazne by sie przydalo :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oj, przyda się przyda. Z chęcią porzucę Irrlichta dla czegoś dobrego co działa na Delphi :P . Swoją drogą, planujesz zrobić jakiś przystępny edytor map, czy zrobisz obsługę jakiegoś formatu map, np. BSP? Czy może zrobisz możliwość wykorzystania do Twojego Xenona edytorów typu IrrEdit czy DeleD? Bo szczerze mówiąc, ja przy wyborze silnika patrzę też na takie pierdółki upraszczające późniejszy proces przygotowania gry, jak edytor map powiedzmy, lub obsługa jakiegoś ludzkiego formatu modeli, że bez problemu bym mógł wyeksportować do niego w Cinemie, 3DS Maxie, bądź w Blenderze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Hmm, no ale tak czy inaczej, to na razie nie bedzie modulu graficznego - wiecie, wole poczekac z nim az nabierze poziomu odpowiedniego dziesiejszym grom, a czeka mnie zrobienie wlasnego shadera bo mam kilka innowacyjnych pomyslow ktore sie w standardowych shaderach nie znajduja :D w sumie myslalem tez nad wlasnym renderingiem, zeby sie nie czepiac ogla ani directa - zeby xenon byl 'samowystarczalny' ale to tez czasochlonne jest, lecz wykonalne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@up: Ja bym jednak ogl-a wykorzystał, mniej roboty :P Sam piszę teraz framework :D Myślałem, żeby też był "samowystarczalny",ale jednak na direct-cie piszę :P

EDIT: ło kurde kadet mi wskoczył :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wiesz, ja nie lubie directa bo to biblioteka pisana dla wiekszosci gamedeveloperow, ktorzy latwiej chca cos zrobic. fakt, obiektowosc directa jest czyms czego brakuje oglowi, ale ja mam taka zasade ze jak cos robie to sam, wiec zobiektowanie ogla nie jest juz dla mnie problemem, a zrobienie tego samemu to dobry sposob na pelna kontrole nad silnikiem, a direct potrzebuje dluzszej analizy i poznania jego obiektow

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To znaczy, że masz to co ja zawsze chciałem mieć :D Ty idziesz na całość a ja na łatwiznę :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A co do "::" to jest zawsze możliwość "using namespace std;" czy innej biblioteki i wtedy nie trzeba pisać "::" ^,,^

Użycie tego to samobójstwo w większym projekcie.

 

wiesz, ja nie lubie directa bo to biblioteka pisana dla wiekszosci gamedeveloperow, ktorzy latwiej chca cos zrobic. fakt, obiektowosc directa jest czyms czego brakuje oglowi, ale ja mam taka zasade ze jak cos robie to sam, wiec zobiektowanie ogla nie jest juz dla mnie problemem, a zrobienie tego samemu to dobry sposob na pelna kontrole nad silnikiem, a direct potrzebuje dluzszej analizy i poznania jego obiektow

 

"łatwiej coś zrobić"- no nie wiem pierwszy raz słysze opinie , że DirectX łatwiejszy niż OpenGL. W każdym razie czy gm jest w stanie uciągnąć coś w 3D(mówie o czymś sensownym) bo zrobienie czegoś szybkiego w czystym D3D/OpenGL to już jest wielkie wyzwanie...

 

 

Czy może zrobisz możliwość wykorzystania do Twojego Xenona edytorów typu IrrEdit czy DeleD?

A nie prościej własny format?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Juz kiedys wspominalem ze XenoN bedzie mial wlasny format (Inteligentnych Obiektów Fizycznych), z wlasnymi wlasciwosciami srodowiska + jesli to beda obiekty z AI (bo XenoN takowy modul bedzie mial) to fizyka moze byc uzalezniona od zachowan obiektu, ale to dopiero w kolejnym wydaniu. Mysle tez nad dodaniem w koncu dzialajacej wersji modulu TimeBridge (tego do 'podrozy w czasie panujacym w grze', czyli cos na wzor tego fektu z prince of persia, tyle ze nie tylko wstecz ale i w przod i to o dowolna ilosc czasu) bo w koncu coraz prezniej mi idzie nad nim praca a efekty pewnie by ludzi zaciekawily :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kurde operacje na czasie w ciągu gry to fajny pomysł :D Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Kiedy testy mają się odbyć??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

silnik testowy do c++ i sdk bez dokumentacji sa juz gotowe wiec pozostaje skonczyc sdk do gm i napisac dokumentacje co by ulatwic zycie testerom :) czyli kilka dni, moze tydzien

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×