Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Wiem że było mnóstwo takich tematów ale nie wiem jak zrobić że mam dwóch graczy i WIELU policjantów i jak zrobić by szli do tego gracza który jest bliżej !!!!!!!!! ALE TAK BY OMIJALI obj_sciana TYPU KLOCKA "STEP AVOIDING" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 GML _i = instance_nearest( x,y,obj_Gracz ); mp_potential_step( _i.x,_i.y,1,0 ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 tak ale każdy Obj_Gracz ma swoja nazwę tzn. Obj_gracz1 i Obj_gracz2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 GML if ( distance_to_object ( obj_Gracz1 ) < distance_to_object ( obj_Gracz2 ) ) { tox = obj_Gracz1.x; toy = obj_Gracz1.y; } else { tox = obj_Gracz2.x; toy = obj_Gracz2.y; } mp_potential_step ( tox,toy,1,0 ); Tak chyba będzie dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Dziękuję Yoda teraz mi działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 A jak ustawić szybkość na 3? Czyli taką jaką mają Objecty gracze bo gdy chce to zrobić to on chodzi szybciej niż Objecty gracze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 mp_potential_step ( tox,toy,tu wpisz szybkość,0 ); :i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Raczej z nim jest cos nie tak bo nie proboje sie dostac do nich przez labirynt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 W jakim sensie jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Lata ciągle przy ścianie w górę i w dół. EDIT: To znaczy że cos to twoje mp_potential_step ( tox,toy,1,0 ); nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 To nie jest moje... to odpowidnik klocka 'perform a step avoiding solid objects' - jak ci nie pasuje to napisz sobie swój system omijania przeszkód :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Po co? moge przecież wstawić klocek Step Avoiding. EDIT:Ale to i tak nic nie da ;[ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Po co? moge przecież wstawić klocek Step Avoiding. Jezus... widzisz co piszę? Ten kod to odpowiednik tego klocka -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarek167 Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Nie chce zaśmiecać forum więc chce was zapytać co trzeba wpisać w collision_line(x1,y1,x2,y2,obj,prec,notme) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Jesli labirynt jast za bardzo skomplikowany zaden klocek nie sprawi ze mob przejdzie przez labirynt, do tego nalezy zatrudnic tak zwane znajdowanie drogi, co obawiam sie jest: A.) za skomplikowane jak na twoj poziom. B.) potrafi niezle zamulic kompa jasli sie niewlasciwie wykorzystuje. collision_line(x1,y1,x2,y2,obj,prec,notme) x1 -x pierwszego obiektu y1 -y pierwszego obiektu x2 -x obiektu celu y2 -y obiektu celu obj - obiekt ktory zaslania not me - bo ja wiem zawsze wpisuje 1 :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Notme oznacza, ze jezeli w tej linii/punkcie/kole/itp. istnieje kolizja z objektem jakimstam i ten objekt to ten sam, w ktorym jest wykonywany kod TRUE oznacza, ze kolizja ma sie nie liczyc, FALSE - ze ma sie liczyc. (Na to wskazuje nazwa :P Ja tak to przetlumaczylem, jezeli jest zle to poprawcie ^^) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi