początkujący Opublikowano 27 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Witam, mam pytanko. czy da się zrobić, żeby tło rooma było przeźroczyste? Ale tak przeźroczyste, że widać pulpit. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 27 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Nie da się zrobić aż tak przeźroczystego roomu. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 No cóż, szkoda. A może da się jakoś, żeby program robił screena tego co ma "pod sobą", a potem wklejał to do background, którego używa? (tak tylko kombinuje :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 27 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 A może da się jakoś, żeby program robił screena tego co ma "pod sobą", a potem wklejał to do background, którego używa? (tak tylko kombinuje smile.gif ) można by chyba... lepiej użyj jakiegoś dlla abo co :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Uuu, na dll'u to ja jestem zielony, nawet nie wiem, jak go wprowadzać :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 27 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Witam, mam pytanko. czy da się zrobić, żeby tło rooma było przeźroczyste? Ale tak przeźroczyste, że widać pulpit. :P Masz - http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=212558 Masz tam takiego DLLa, może coś załapiesz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Coś podobnego jak to, tylko żeby taką przeźroczystość miało tylko tło, a inne obiekty, napisy itd. były widzialne w 100% Ale dzięki za przykład, może się kiedyś przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 27 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 To spróbuj ustawić przezroczystość na 100%, zrobić screena, załadować go jako tło i ustawić przezroczystość na 0%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Dobry pomysł, tylko jak ładować obrazki na tło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 27 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 1. Zrób jakiegoś rooma. 2. Zmień przezroczystość na 100%. 3. Użyj tego kodu: GML global.tlo = background_create_from_screen(view_xview,view_yview,view_wview,view_hview,0,false,false); room_set_background(room_gra,0,true,false,global.tlo,view_xview,view_yview,false,false,-1,-1,1); room_goto(room_gra); Jeśli nie będzie widać wogóle tła, to zmień w 1 linijce 0 na 1. room_gra zamień na nazwę rooma w którym będzie to tło (nie można w tym samym co się jest zmienić tła). 4. Zmień przezroczystość na 0%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zrobiłem tak jak napisałeś, kod wygląda tak: GML SetWinOpacity(window_handle(),0) global.tlo = background_create_from_screen(view_xview,view_yview,view_wview,view_hview,1,false,false); room_set_background(room0,0,true,false,global.tlo,view_xview,view_yview,false,false,-1,-1,1); room_goto(room0); SetWinOpacity(window_handle(),1000) Kolor tła jest taki sam jak background_color. EDIT: Jakby co, powiem, ze nie mam wprowadzonego żadnego backgrounda. Może o to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi