Sasuke Uchiha Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 cześć bym chciał wiedzieć jak trzeba zrobić by piłka odbijała sie od gracza tak samo jak w tej grze https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=9098 chciałbym zrobić podobną..... napiszcie :thumbsup: życze powodzenia dla początkujących :thumbsup: a i pomuzcie :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 masz taki klocek w zakladce move "bounce". tam daj "precisely" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke Uchiha Opublikowano 26 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 sprubuje......myslałem tak ale nie bylem pewny i napisałem temat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 A poza tym wie ktoś jak zrobić 'realistyczne' odbijanie się dwóch takich kwadratów z zaokrąglonymi rogami ? ; / To są jakby autka animuje je tak że każde ma jakby 360 klatek i np jak skręcam to są wyświetlane kolejne.. http://img181.imageshack.us/img181/9201/autkoel1.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2007 if (other.x < x) { other.direction = 110 + 80*(x-other.x)/sprite_width;} else { other.direction = 70 + 80*(x-other.x)/sprite_width;} if (other.y > y) other.direction := 360-other.direction; Wrzucasz to do kwadratu w kolizji. Powinno działać, znalazłem w wyszukiwarce GMCLANu :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke Uchiha Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 mam jeszcze jeden problem bo chce zrobic puntakcje taka 0:0 lae nie na pasku tylko w grze :D i np jak walnie w prawa bramke(pilk) to jest tak 1:0 a jak wpadnie do lewej to jest 0:1 jak to zrobić?? :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke-Kun Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 mam jeszcze jeden problem bo chce zrobic puntakcje taka 0:0 lae nie na pasku tylko w grze :D i np jak walnie w prawa bramke(pilk) to jest tak 1:0 a jak wpadnie do lewej to jest 0:1 jak to zrobić?? :crying: Pozamieniaj bramki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke Uchiha Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 nie oto chodzi chce zrobic by mi se pokazywaly gole!!(punkty) np tak 0:1 lup 1:0 :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke-Kun Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Noto zrob tak (nieumiem zabardzo kodow wiec wytlumacze) Zrob rzeby pokazywala sie liczba w jakims miejscu zalezna od zmiennej o nazwie bramka ktora zwiekrza sie za karzdym udezeniem pilki do bramki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 draw_text(x,y,string(gole_my)+':'+string(gole_oni)); V - bedzie dobry jak zostanie wlasciwie zastosowany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke Uchiha Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 nie musisz mi muwic koduw mozesz nawet klocki powiedziec jakie :thumbsup: a i fajny avatar (robot z pliku :D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke-Kun Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ten kod co podal copoconaco to cyhba bedzie dobry ale jak nie to sam napisze zachwile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasuke Uchiha Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 ale gdzie ten kod dac ja go wcale nie rozumie!! :crying: ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 tak to jest... robisz obiekt, nie musi miec sprita, dodajesz event draw, i z zakładki control z przedziałka code dajesz ikonke kartki papieru. klikasz 2 razy na ikonke w evencie. do środka wklejasz : draw_text(x,y,string(gole_my)+':'+string(gole_oni)); x/y miejsce gdzie ma sie wyswietlac napis gole_my/gole_oni-zmienne okreslajace ilośc zdobytych goli (to juz zalezy jakie tam sobie daleś) obiekt wstawiasz do rooma już gdziekolwiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matt Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 omg ladnie ze juz drugi gosciu probuje "pozyczyc" moj projekt ;)) Napisz mi na privka, to moze Ci pomoge z ta kolizja... thx, Matt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zrób tak jak napisał copoconaco i z rób w tym objekcie w evencie create (dodaj event create) daj tak samo tą kartke papieru z zakładki code i tam daj : GML global.gole_my=0; global.gole_oni=0; a w piłce daj w evencie kolizji z prawą bramką (ich bramką) daj znowu ten papierek i wklep: GML global.gole_my+=1; a w evencie kolizji piłki z lewą bramką daj w papierku: GML global.gole_oni+=1; powinno działać Edit dałem przykład http://www.gmclan.org/uploader/2439/Pi_ka_nozna.gm6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muximan Opublikowano 4 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 mam jeszcze jeden problem bo chce zrobic puntakcje taka 0:0 lae nie na pasku tylko w grze :D i np jak walnie w prawa bramke(pilk) to jest tak 1:0 a jak wpadnie do lewej to jest 0:1 jak to zrobić?? :crying: Zrobie ci przyklad ale niech nikt zato sie niebierze! PROSZE LINK:KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi