warcrawt Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Mam problem bo chcę zrobić kalkulator i mam wszystko zrobione ale niestety zawsze mam jakieś problemy bo chcę zrobicnp. odejmowanie i mam taki kod obj_wynik.wynik=obj_skladnik1.napis + obj_skladnik2.napis ale mam w create składnika1 napis='' i to znaczy że napis jest zmienną tekstową i jak robię działanie (odejmowanie) to wyskakuje błąd że nie może odjąć bo np. od słowa "ja" nie da się odjąć innego słowa.A w dodawaniu jest tak że np. mam w składniku1 '12' a w składniku2 mam '8' to wychodzi '128' a nie '20' bo dodaje do siebie słowa. Jak zrobić aby dodawał zmienną tekstową zmienioną na zmienną liczbową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Matko wszechmogąca ratuj!!!! Po co te obiekty lol? :o przecież zrób ten kalkulator w jednym obiekcie i rób to na jego zmiennych... i po co ci wynik w wartości string? :u Jak zrobić aby dodawał zmienną tekstową zmienioną na zmienną liczbową ? real(zmiennawstringu); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 dzięki działa a z tymi objectami to lubię tak dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 z tymi objectami to lubię tak dużo Dżizas... :| Wiesz co to optymalizacja? Na ch..j mieć tyle zbędnych obiektów - robisz se syf - poza tym jest to nie profesjonalnie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 Żartowałem ale poprostu inaczej nie umiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 13 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 @up: O_O Nie umiesz zadeklarowac większej ilości zmiennych w obiekcie?? Przecież to jak robisz teraz jest o wile 'trudniejsze'. Wystarczy że stworzysz obj_Kalkulator na create daszzmienne: skladnik1,skladnik2,wynik i potem wykonujesz dzialanie: wynik=skladnik1+skladnik2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 13 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2007 No prawda nie pomyślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi