warcrawt Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Mam problem bo chcę zacząć coś w grafice 3d i nie wiem jak zrobić kamerę taką jaka jest w GTA San Andreas. Już trochę umię, bo zrobiłem sam przykład 3d ale nie sam tylko jakiś w nowym pliku zrobiłem od podstaw i dzięki temu się nauczyłem ale nie wiem jak zrobić taką kamerę. Proszę o pomoc !!! Tylko prosze nie dawać warna za następny temat o 3d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zrób nowy obiekt ustaw mu pozycje , y i z i ustaw projekcję 3D ;p Toz to w wielu przykładach 3D jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 create: alpha=0 beta=0 length=128 step: fx=gracz.x fy=gracz.y fz=gracz.z tx=fx+lengthdir_x(length*cos(degtorad(beta)),alpha) ty=fy+lengthdir_y(length*cos(degtorad(beta)),alpha) tz=fz+length*sin(degtorad(beta)) ux=0 uy=0 uz=1 d3d_set_projection(fx,fy,fz,tx,ty,tz,ux,uy,uz) Zdradze wam teraz maly sekret XenoN'a: otoz ten kto gral w FOX'a ten widzial efekt kamery obrotowej (taki jak w symulatorach lotu) - i caly trick tkwi w odpowiednim manipulowaniu xup, yup oraz zup ^^ (dodam ze troche czasu trwalo mi wykombinowanie wzoru na ta manipulacje - kod ten zdaje egzamin zarowno w DirectX oraz OpenGL (sprawdzalem :D )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 A mógł bay przykładzik bo nie kumam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 tu masz (prawie) wszystko ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 przeciez dalem ci przyklad -.- alpha to direction kamery (lewo-prawo), zas beta tokierunek pionowy (gora-dol) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi