max1996 Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Mam sobie bohatera. W funkcji create definiuję zmienną: mana = 15 I jaką mam zrobić zmienną, żeby gdy mam 5 many lub więcej odejmowało od zmiennej 5 i wykonywało czar, a gdy mam poniżej 5 many wyskakiwało okienko dialogowe i czar sie nie aktywował ? ja próbowałem tak: if mana = 5 { instance_create(x,y,czarnr1); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoRn Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 a gdy mam poniżej 5 many wyskakiwało okienko dialogowe i czar sie nie aktywował if mana<5 { show_message("Nie masz many!"); instance_destroy(czarnr1) } żeby gdy mam 5 many lub więcej odejmowało od zmiennej 5 i wykonywało czar, mana=-5 { instance_create(x,y,czarnr1); } O to chodzi? :sp_ike: EDIT: Możliwe, że zrobiłem błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 gdy mam 5 many lub więcej odejmowało od zmiennej 5 i wykonywało czar, a gdy mam poniżej 5 many wyskakiwało okienko dialogowe i czar sie nie aktywował ? if mana >= 5 { mana-=5; instance_create(x,y,czarnr1); } else show_message("brakuje many"); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max1996 Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 thx wszystko działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi