Shylios Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Przykład pozwala na prosta rozmowe w stylu tibijskim :P Wszystkie potrzebne info są w helpie przykładu :D Sciagajcie i oceniajcie :] Dla tych co nie rozumieją: Z npc trzeba pisać a nie klikać to co chcemy mówić :] Download: https://gmclan.org/up1269_11_tibianpc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Nawet dobre aczkolwiek niezbyt optymalne - można to było zrobić prościej :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Fajne :) Jak zrobisz jeszcze kupywanie jak w tibii będzie cool ;d 8/10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Fajne :) Jak zrobisz jeszcze kupywanie jak w tibii będzie cool ;d 8/10 To najnmiejszy problem :P if distance_to_object(gracz)<maxdist && keyboard_check_pressed(vk_enter) //jesli stoimy odpowiednio blisko NPC i naciskamy enter { if start=true //jesli rozmowa trwa { if obj_draw.notedkeys="buy torch" //gdy powiemy to co tam pisze... { alarm[2]=waittime //NPC zaczyne czekac temat_kupna=true //uaktywnia temat global.npcsay="Czy chesz kupic torch za 5gp?" //NPC odpowie obj_draw.alarm[1]=npctime //i uruchomi zegar czasu zycia dla jego tekstu xD } } ////////////////////////////////// ///////////////////////////////// if distance_to_object(gracz)<maxdist && keyboard_check_pressed(vk_enter) //jesli stoimy odpowiednio blisko NPC i naciskamy enter { if temat_kupna=true //jesli rozmowa trwa { if obj_draw.notedkeys="tak" //gdy powiemy to co tam pisze... { alarm[2]=waittime //NPC zaczyne czekac temat_kupna=false //konczy temat global.gold-=5 <skrypt wkladania do plecaka> global.npcsay="Prosze bardzo" //NPC odpowie obj_draw.alarm[1]=npctime //i uruchomi zegar czasu zycia dla jego tekstu xD } } }; O to chodziło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Tiaaa tym sposobem przy 50 rodzajów itemów mamy ponad 1000 linijek kodu :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 No przeciez podobnie wygladaja skrypty w tibi (tyle ze npc sam oblicza sobie kase za x ilosc itemow), ale tez od 1 itema wychodzi okolo tyle kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Tiaaa tym sposobem przy 50 rodzajów itemów mamy ponad 1000 linijek kodu :] Nie wszysztko u jednego npc mozna kupować ;P A jakie ty masz rozwiązanie Yoda? To moje jest na wzór systemu NPC z Otsów :] @stig: No wlasnie ;p A cos w stylu "buy 5 torch" to nie jest znowu taki problem xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 @Stig: Tylko że tibia nie jest napisana w gmlu xD @Schylios - a chodźby skorzystac ze switcha ;) no i tablic :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 #Yoda: Ale to wyglada podobnie inaczej sie funkcje nazywaja, temat_kupna = true; to w tibi focus = cid (skupienie na playerze) a np. global.npcsay="Prosze bardzo" //NPC odpowie To w Tibi: SelfSay('Prosze bardzo'); Wszystko jest podobnie roznia sie tylko nazwy funkcji (no i kupowanie i sprzedawanie jest robione w 3 argumentach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 @Stig: Tylko że tibia nie jest napisana w gmlu xD @Schylios - a chodźby skorzystac ze switcha ;) no i tablic :P Joda Stig, czy to ważne w czym tibia a moj przyklad są napisane? Ważne ze działają podobnie :] A codo tablic... coś miałem mówić, ale zapomniałem x) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Joda Stig, czy to ważne w czym tibia a moj przyklad są napisane? Ważne ze działają podobnie emot11.gif No pewnie że ważne! No nie wiem czy wiesz ale gml to zbyt wydajnym językiem nie jest - jadąc tak po 1000 linijek kodu to daleko nie zajedziesz :/ o to mi chodzi że w gmlu liczy się przede wszystki OPTYMALIZACJA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 I kto to mówi. O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 @Tymon: no co? :3 Ostatnio dobitnie się o tym przekonałem - i ostro się wziąłem za optymalizację w mojej grze :F Poza tym zawsze wolę zrobić coś jak najprostszym i najoptymalniejszym sposobem - problem w tym, że nie zawsze je znam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 No pewnie że ważne! No nie wiem czy wiesz ale gml to zbyt wydajnym językiem nie jest - jadąc tak po 1000 linijek kodu to daleko nie zajedziesz :/ o to mi chodzi że w gmlu liczy się przede wszystki OPTYMALIZACJA! Rozwarze twoją propozycję :3 Wiem że gml jest niewydajny :P Wiec slucham jak by tyś zoptymalizował :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Przecież dał odpowiedz,na Twoje pytanie a chodźby skorzystac ze switcha no i tablic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi