Adios Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Otóz jestem tu nowy i dopiero zacząłem robić gry na Game Makerze i ostatnio znalazłem na forum dobry przykład menu : https://gmclan.org/up2227_12_menu.html Lecz kiedy zrobiłem takie samo menu u siebie w grze to na początku wszystko się włancza i kiedy mam nacisnąć Start żeby zacząć gre to gra się wyłancza :(. Więc jeśli ktoś by mógł powiedzieć co trzeba zrobić z tym menu aby działało to będe wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Pewnie masz ustawione wylaczanie gry na przycisku start game :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adios Opublikowano 4 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 No właśnie nie, mam ustawione aby wejść do pierwszego rooma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Właśnie zgłupiałem :] A masz pełny skrypt?? tzn. ze wszystkim?? Bo z tego co pamiętam były tam opcje wybierania szczura i klawiszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adios Opublikowano 4 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Gościu który użył tego przykłądu mówił że dobrze a ja jak przepisywałem kody nic nie zepsułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Daj plik .gm6 tego czegoś :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adios Opublikowano 4 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 A jak dać to na GM6 bo ja niezbyt wiem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Po prostu daj plik projektu Oo Tylko nie w gmie 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Joda dam ci Objekty: Create: m[0]="Start gry"; m[1]="Kontynuuj"; m[2]="Opcje"; m[3]="Credits"; m[4]="Koniec gry"; ilosc_menu=5; kolor_uzyty=c_red; kolor_normalny=c_blue; odleglosc_od_menu=50; kursor=0; Step if keyboard_check_pressed(vk_up) { if kursor = 0 { kursor = ilosc_menu-1; } else { kursor-=1 } } if keyboard_check_pressed(vk_down) { if kursor = ilosc_menu-1 { kursor = 0 } else { kursor+=1 } } if keyboard_check_pressed(vk_space) || keyboard_check_pressed(vk_enter) { switch(kursor) { case 0: room_goto(gra); //akcje po nacisnieciu na START GRY case 1: //akcje po nacisnieciu na KONTYNUUJ case 2: //akcje po nacisnieciu na OPCJE case 3: //akcje po nacisnieciu na CREDITS case 4: game_end(); //akcje po nacisnieciu na KONIEC GRY } draw: draw_set_font(font); //ustawia font for(i=0; i < ilosc_menu; i+=1;) //rysuje wszystkie menu { if i=kursor then draw_set_color(kolor_uzyty); else draw_set_color(kolor_normalny); draw_text(32,30+odleglosc_od_menu * i,m[i]); //pisze tekst menu } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Ale mi to nic nie da bo to on ma cos zchrzanione ze mu sie gra wylacza -.- I Yoda NIE Joda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Może gra się wyłącza, bo nie ma roomu 1. Jeśli jest to na pewno coś pochrzaniłeś. :P Sprawdź jeszcze raz dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeiro Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Dobra zobacz szy twuj Room sie nazywa (gra) fonta0 czy masz na font a puszniej W Stepa: Z gory przepraszam za grammatyke.. STEP if keyboard_check_pressed(vk_up) { if kursor = 0 { kursor = ilosc_menu-1; } else { kursor-=1 } } if keyboard_check_pressed(vk_down) { if kursor = ilosc_menu-1 { kursor = 0 } else { kursor+=1 } } if keyboard_check_pressed(vk_space) || keyboard_check_pressed(vk_enter) { switch(kursor) { case 0: room_goto(gra); // Wchodzenie do roomu break; case 1: show_message("Jesze Niema"); // text break; case 2: show_message("Jesze Niema"); // text break; case 3: show_message("Jesze Niema"); // text break; case 4: game_end(); // Wychodzenie z gry break; } } I bendzie chulac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adios Opublikowano 5 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Ok już zrobiłem i działa dobrze dizęki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi