Remx Opublikowano 21 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2005 (edytowane) Witam edit... Juz wyszedlem z opresji jednej :D ale mam nowa :P wiem ze jest cos takiego jak FPS :> tylko jak to wyciagnac i wsadzic w draw_text bo draw_text(x,y,string(FPS)) nie dziala :( w 2D menu i inventory dzialalo ok na ekranie ale czy to tez bedzie dzialac dobrze w 3D jeszcze tego nie robie ale chcialem sie zapytac przed czasem aby znow nie utknac gdzies :) Inventory ala diablo oczywiscie albo cos zblizonego ;) dzieki Edytowane 22 Marca 2005 przez Remx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2005 Mi się wydaje, że to trzeba tak: draw_text(x,y,fps); FPS jest zmienną, a nie stringiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 22 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2005 hyh ale zemnie osiol duzyi literami wpisywalem :D a trzeba bylo malymi :D hehe yhm a jak z Menu i inventory trudne to zadania w 3D ?? porownujac z 2D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 22 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2005 Hehe :] nie wiem jak jest w silniku z którego kożystasz ale wiem że na Xtream można było wszystko zrobić 2D :] Czyli jak w zwykłej gierce :D Tylko deph było trzeba ustawić przynajmniej na -5 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2005 On mówi o zwykłym silniku GMa Tymon. Menu wg. nie opłaca się robić w 3D. Zrób je lepiej w 2D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 23 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2005 hmm tak ale jak :D chodzi ci o to ze obiekty menu sa 3d ?? bo mi o to ze ja mam naprzyklad jakies obrazki :D itemkow itp 2D oczywiscie na zdjeciu wygladaja jak 3d bo to sa itemki robione w 3ds i poprostu robione zdjecie sceny i chyba menu bedzie wygladalo na cos takiego ze jakis obszar w roomie bedzie czysty tam beda generowane obj-obrazy (plaskie) nastepnie w view (scr) ustawione ze tam jest teren dla menu a wszystko bedzie mialo depha -xxxx najwiekszy minus wsrod all modeli na roomie to menu a -1> -x itemki itp... Bo tak jak wczesniej mowilem o moich dachach :D ze jak wyswietalem napis to mi dachy sie tez wyswietlaly :D dzieki temu bugowi co mi wyskoczyl sadze ze to dobry sposob na menu tylko ze niewiem jak zroic myszke na ekranie :( bo ona mi zawsze stoi w miejscu gdzie jest postac :( i lekko skacze ale jak juz zaczne robic owe menu to sie zabiore za to najwyzej zrobie tak ze w inventory bedziemy chodzic strzalkami Tak mowie o silniku z GM niechce mi sie uzywac innych silnikow bo jak raz uzywlem to dziwnym trafem all mi wolno chodzilo jakies 15-20 klatek max a z silnikiem GM potrafie wyciagnac nawed i 100 :) oczywiscie w zaleznosci od ilosci detali. Najwiecej czasu mi zajmuje chyba przygotowanie textur tak aby pasowaly bo to jest monnotonna praca bo cos zrobisz sprawdzasz (F5) patrzysz tu krzywo no to esc i znow poprawiaszi sprawdzasz czy dziala. A ostatnio bawilems sie 3ds i konwersacja modeli do gml :D to twrz bylo troszke zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 23 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2005 Jak to jak zrobić menu w 2d? Normalnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 23 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2005 Hm,nie rozumie nawet o co ci chodzi z tym 2d :D.PO prostu dajesz nowego rooma bez włączenia 3d i robisz normalnie.W czym problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 24 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2005 i niby bedac w grze odpalam inventory to przesnosi mie do inventory (innego_rooma) ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2005 No tak. Możesz też zrobić bardzo ciekawe rozwiązanie z oknami MDI. Wyskakuje poprostu okno z inwentarzem. Przykład na coś takiego jest na stronie Carla Gustaffsona, ale nie podam już linka nie wiem który raz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 24 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2005 dodaj se tego linka do (podpisu) sygnaturki :D :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 24 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2005 Mogę go dać w tym temacie (znam go już na pamięć xD ): http://hem.passagen.se/birchdale/carl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 24 Marca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2005 No dobrze ty niechcesz to ja dodam :P Stokrotne dzieki za linka :* :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi