Fallord Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 2 łatwe pytania: 1.Co zrobić żeby jak wciśne strzałkę w Lewo (Chodzi o tą na klawiaturze oczywiście ^o^) ludzik wykonywał animację (spr_animacjalewo) a jak strałkę w Prawo wykonywał animację (spr_animacjaprawo).Nawet jak by był w powietrzu. 2.Chciałbym zrobić 2 paski.Jeden w lewym dolnym rogu.Koloru zielonego.A drugi koloru niebieskiego tyle że w prawym dolnym rogu. Zielony=Życia Niebieski=Mana Narazie tyle.Pozdrawiam. (Przypomne że jestem tutaj nowy i nawet najłatwiejsze zagadnienia mogą okazać mi sięczarną magia:),więc jezeli zamierzasz krytykować daruj se...) Z góry dzięki za pomoc ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 1. step : if keyboard_check(vk_left) sprite_index = spr_animacjalewo if keyboard_check(vk_right) sprite_index= spr_animacjaprawo 2. draw : draw_healthbar(0,479,176,448,hp,c_black,c_red,c_green,0,1,1) robisz tak samo z drugim tylko zmieniasz kolorki i pozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 A gdzie jest dokładniej pozycja tego paska w tym drugim skrypcie ? ^^ No bo przecież jak zrobie 2 razy to samo to pasek będzie na pasku xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 draw_healthbar(640,479,432,448,mp,c_black,c_blue,c_blue,0,1,1) EDIT : tylko nie pisz zaraz ze ten pasek nie chodzi za view'em przypadkiem :D bo juz bylo setki takich tematow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Zrobiłem tak jak mówiłeś i co ? Nie ma pasków xD Zdaje mi się albo coś jeszcze trzeba dać do sekcji Create. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 A zadeklarowałeś wogóle zmienne hp i mp? Tak wogóle jaki masz rozmiar rooma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 A zadeklarowałeś wogóle zmienne hp i mp? Chyba nie :/ Powie mi ktoś jak to zrobić do podanych wyżej przykłądów ? :/ Tak wogóle jaki masz rozmiar rooma? 800x600 P.S.Dobrze by było gdyby jeszcze te paski podąrzały za ekranem. Pozdrawiam Fallord :nuke: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Chyba nie :/ Powie mi ktoś jak to zrobić do podanych wyżej przykłądów ? :/ To radzę poczytać sobie helpa bo daleko nie zajedziesz... Musisz zadeklarowac te zmienne - skąd gm ma wiedziec że to akurat jest życie a to mana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Ok biore się za czytanie help'a.W razie problemów jakichkolwiek napisze :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 a jak masz rozmiary 800x600 to to juz bedzie nie teges. najlepiej rysuj na room_width i height :D w tamtym przykladzie zalozylem ze masz standardowe wymiary rooma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawlik9 Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 a czy jest to w evencie draw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fallord Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Tak mi namieszaliście że ja już nie wiem ocb ;f Wytłumaczy ktoś raz a porządnie - tym czasem ie czytac kurs GML'a dla początkującyh : ) @UP:OMG jasne że kjest w evencie draw...takim noobem to jescze nie jestem.Robiłem już dwie gry więc pewne doświadczenie mam ale nigdy nie używałem wymienionych 2 zagadnień które znajdują się w pierwszym poście. EDIT:Poddaje się xD Pomoże ktoś wkońcu z tym ? xD Duzo umiem sam ale na to nie mam pomysłu jak to zrobić ://// EDIT:Hmmmm już se poradziłem XD wielkie dzięki dla wszystkich którzy pomogli bądz chcieli pomóc ^^ Zapamiętam to sobie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi