radSun Opublikowano 12 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2005 Nie wiem cz istnieje skrypt generujący liczby całkowite więc napisałem taki ;) var i,a; i=random(argument1) a=1 if i<1 {argument0=0 exit} if i>argument1 {argument0=argument1 exit} repeat(argument1) {if i>a if i<a+1 argument0=a else a+=1} argument0 - czym ma być generowana liczba argument1 - maksymalna generowana liczba :P Nie wiem tylko jak zrobić aby działał jako skrypt. :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2005 Jeżeli w random dasz liczbę całkowitą, to wylosuje liczbę całkowitą :) . Jak nie dałeś liczby całkowitej, to możesz zaokrąglić liczbę wylosowaną przez round(x) , a jak coś, to jeszcze masz floor(x) i ceil(x) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 18 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2005 niepamietam jak ja to zrobilem w swojej pierwszej grze :P ale wiem ze jak wrzucisz to od tak do skryptu czyli wynik = (random(19))+1 bedzie zawsze losowana liczba od 1 do 20 i bedzie ci generowal całkowita liczb ale jak chcesz brac ja z argument1 to robisz tak genr=(round(argument1))-1 wynik = random(genr)+1 tak wiec bierze i zokraglona liczbe z argumentu bo normalnie to idzie od zera do liczby w argument1 ale dzieki temu ze zmniejszamy maximum -1 a puzniej juz w czasie generacji dodajemy +1 to wynik jest taki ze jak wyjdzie 0+1=1 jak wyjdzie (max-1)>>> (max+1) >>> czyli maxymalna liczba z argument1. Kolejny problem ktorego niepamietam jak zakonczyc :P to to ze liczby generowane ida wciaz w kolo tak jagby maszyna losuje w nieskończoność wiem ze jak sie odwlolasz w Create to raz nastapi losowanie a gdzie indziej tak jak mowie w czasie rzeczywistym non stop losuje dlatego trzeba temu zaradzic jakims ogranicznikiem..... :D mam nadzieje ze cos ci to pomoze i puzniej napiszesz jaki ogranicznik zastosowałes :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi