Aeiro Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Dzien dobry Chodzi mi o zrobienie zycia kture idie wraz z postaciom. Mam juz postac z viewem ale jak daje rzeby sledzilo tesz zycie to jakos nie dziala. Chodzi mi o zwyklom balke, je jak sie dallej ruse i ekran bendzie sledzi naszom postacio to rzeby zycie tez szlo z ekranm a nie stalo w miejscu. W create mam to: HP_player = 100; W Stepach: if HP_player = 0 { instance_destroy() instance_deactivate_object(knuxx_base) show_message("You´re Dead") room_restart() break; } i w drawie: draw_healthbar(10,500,260,510,HP_player,c_black,c_red,c_blue,0,true,true); Myslalem tuwniesz rzeby w drawie dacz na x i y mojego chara x,y ale to nie dziala tak jak powino. Prosze o pomoc z gory dzeinkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Po 1: www.so.pwn.pl Po 2: Nie rysujesz na x,y tylko na view_xview,view_yview np. zamiast: draw_healthbar(10,500,260,510,HP_player,c_black,c_red,c_blue,0,true,true); dajemy: draw_healthbar( view_xview+10,view_yview+500,view_xview+260,view_yview+510,HP_player,c_black,c_r ed,c_blue,0,true,true); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 O kurde lag i double :/ Sorki .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeiro Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Dzienki bardzo Stig Temat closed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Nie zamykaj :P , a jak ja mam taki code w draw: if( !variable_local_exists( 'hp' ) ) hp = 100; maxhp = 100; hp = min( hp + 1, maxhp ); width = 200; height = 16; draw_set_color(c_red); draw_rectangle( view_xview, view_yview, view_xview + hp / maxhp * width, view_yview + height, 0 ); Pasek tworzy mi się domyślnie u góry, a ja bym chciał na dole :( . Co zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 dodac odpowiednie wartosci do view_xview i view_yview np. x=view_xview+200; y=view_yview+150; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 To określa miejsce w, którym pasek ma się znaleźć tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 tiaa te wartosci to piksele ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Kurde działa, ale niestety nie mogę trafić z wartościami :P . Czy ktoś mógł by podać przykład wartości aby pasek znalazł się na dole okna?? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Sory za double, ale chciałem odświeżyć temat ;). Te wartości określają rozmiary prostokąta (z tego co widzę) :P . Czego użyć, aby określić miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 to okresla i rozmiar, i miejsce ;) masz x1, y1, x2 i y2. x1 to lewy gorny rog, y1 to dolny lewy rog, x2 - prawy gorny a y2 - prawy dolny ;) EDIT: wymiary viewa masz w zakladce views przy edycji rooma ;) to W i H ;) @down: Muahahahahaha!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 W x1,y1 okreslasz wspolrzedne 1 punktu a w x2,y2 wspolrzedne drugiego i to ci rysuje taki kwadrat. #Edit Nie zdazylem ;'( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
programista Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Już łapię thx stig :) EDIT: And mati;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Jak jest już ten temat to napisze. jak mam postać 55 x 123 to jak wpisać żeby heathbar był nad jego głowową tak?? EDIT: Ok, już mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi