Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Witam was wszystkich. Mam pytanie. A więc tak. Chcę zrobić, aby po zapisaniu gry, miejsce zapisało się w tym momencie gdzie się skończyło grę i postać pod tym kątem w jakim była po skończeniu gry do pliku INI i żeby później to można było wczytać. Trochę pokręciłem, ale mam nadzieje że ktoś zrozumie... Z góry dzięki : :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 zapis : ini_open('nazwa.ini') ini_write_string('ZAPIS','room',room_get_name(room)) //( zakladam ze chcesz zapisac nazwe rooma) ini_write_real('ZAPIS','kat',image_angle) odczyt : ini_open('nazwa.ini') room_goto(ini_read_string('ZAPIS','room','')) image_angle = ini_read_real('ZAPIS','kat',0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 O ile się nie myle to ty mi tylko podałeś żeby zapisać nazwe i kąt rooma. A jeśli chcesz zrobić tak jak ja to całkiem coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Misiek999: Zapomniałeś zamknąć edycję lub odczytywanie pliku ini. Bedi: Myśl samodzielnie! Nie będziemy wszystkiego robić za ciebie, zmodyfikuj po prostu metodę Miśka999. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Sory ale już mnie tu dawno nie było bo miałem kompa zepsutego i mało pamiętam EDIT: Już chyba wiem EDIT2: Znaczy mam że zapisuje ale jak chce wczytać to nie ma żadnego błędu ale nie wczytuje tam gdzie zapisałem (właściwie się wogóle nie wczytuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Jesli ci sie nie wczytuje zastosuj sie do tych dwoch porad : 1.plik ini musi byc w tym samym folderze co gra :thumbsup: 2.Gm chyba nie robi samodzielnie plikow ini ty sam musisz go zrobic ( moze byc nawet pusty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Odpowiedzi: 1. To to ja wiem :) 2. On tworzy plik INI za pomocą kodu ini_open('nazwa.ini') EDIT: Proszę o pomoc... EDIT2: A on ma kod w ini np. x=347.55557889 y=657.55543567 wciskam klawisz odczytywania ini_read_real(...) i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 masz racje :D ja zawsze bylem przyzwyczajony ze sam robilem sobie plik ini i stad ta pomylka :D. A napisz co dokladnie zrobiles, nie rozumiem o co ci chodzi z tym : nie wczytuje tam gdzie zapisalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Patrz: STEP: STEROWANIE if (keyboard_check_pressed(ord('S'))) { ini_open('cos.ini'); ini_write_real('direction','x',x); ini_write_real('direction','y',y); ini_close(); } if (keyboard_check_pressed(ord('D'))) { ini_open('cos.ini'); ini_read_real('direction','x',x); ini_read_real('direction','y',y); ini_close(); } i mi nie wczytuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Świetny pomysł, każdy będzie mógł zmodyfikować swoje położenie zanim wczyta grę. Nie mogę się doczekać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Heh wiem :P ale to będzie inaczej. To będzie później na wczytanie gry :] EDIT: Nie będzie mógł bo to nie działa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 if (keyboard_check_pressed(ord('S'))) { ini_open('cos.ini'); ini_write_real('direction','x',x); ini_write_real('direction','y',y); ini_close(); } if (keyboard_check_pressed(ord('D'))) { ini_open('cos.ini'); x = ini_read_real('direction','x',0); y = ini_read_real('direction','y',0); ini_close(); } teraz powinno działać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Przykro mi ale nie działa. Wydaje mi się, że wtedy nie działało ponieważ kiedy miało czytać pozycję X i Y on był już na jakiejś pozycji X i Y i dlatego nie chciał załadować. Choć nadal tego nie rozgryzłem :P A przykład Miśka też nie wiem czemu nie działa :( Wciąż proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 a ja to rozgryzlem :D w edicie dam zaraz przyklad ( menu o "pieknej" grafice z opcja 'nowa gra' i 'wczytaj gre' ) EDIT : https://gmclan.org/up2321.html [ to jest na gm7 mam nadzieje ze masz ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Nie mam GM7 ale moge ściągnąć. EDIT: Fajnie że działa z przyciskiem ale nie z klawiszem "D". EDIT2: Chyba sobie dam spokój i będzie normalnie grę zapisywać. Dzięki wam wszystkim za pomoc. Misiek będziesz w Creditsach za to że mi pomagałeś. Narka. EDIT3: A jeszcze jedno bo nie chce zakładać nowego tematu. Można zrobić taki radar w rogu ekranu bez GMpro?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 zaraz dam przyklad gdzie bedzie dzialalo po wcisnieciu klawisza. EDIT : juz go dodalem i dzieki za creditsy EDIT2 : a jesli chcesz, aby to dzialalo z poziomu menu to przerob przyklad : w dowolnym obiekcie ktory bedzie w menu : STEP if keyboard_check_pressed(ord('D')) { alarm[0]=1 } alarm0 global.wczytaj = true room_goto_next() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dzięki ale zostane przy normalnym zapisie. :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi