Millenium Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 A więc mam pytanie czy by się dało przez gamemakera stworzyć plik txt w którym był by napisany text i zawarta w nim zmienna np (dla ułatwienia zmienne zaznaczę w []) [imie] tak właśnie się nazywasz a twój pies ma na imię [pies] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Od tego są pliki INI. http://www.gmclan.org/index.php?wiki&wart=29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Dokładnie nie wiem, ale GM (chyba) nie tworzył plików *.TXT :) ale idzie do *.ini działania na ini : Aby podać pewne wartości do programów standardem jest użyciem plików INI. Pliki INI zawierają sekcje i każda sekcja zawiera klucze. Na przykład, tutaj jest typowy plik INI: kod: [Dane] zycie = 100 punkty = 200 imie = Jasio [Wyniki] najlepszy = 12324 Ten plik zawiera dwie sekcje, jedną "Dane" i drugą nazywaną "Wyniki". Pierwsza sekcja zawiera trzy klucze. Pierwsze dwa mają wartość rzeczywistą (real) a trzeci jest ciągiem znaków (string) Można zrobić wiele rzeczy z plikami ini poprzez funkcje: ini_open(nazwa) - Wczytuje plik ini. Plik musi być w tym samym folderze co gra, a jeżeli go nie ma, tworzy go. ini_close() - Zamyka aktualnie otwarty plik ini. ini_read_string(sekcja,klucz,domyślna) - Czyta ciąg znaków(string) z wskazanej sekcji i klucza. Kiedy klucz albo sekcja nie istnieje wartość domyślna jest zwrócona. ini_read_real(sekcja,klucz,domyślna) - Czyta wartość rzeczywistą(real) z wskazanej sekcji i klucza. Kiedy klucz albo sekcja nie istnieje wartość domyślna jest zwrócona. ini_write_string(sekcja,klucz,wartość) - Pisze ciąg znaków(string) dla wskazanej sekcji i klucza. ini_write_real(sekcja,klucz,wartość) - Pisze wartość rzeczywista(real) dla wskazanej sekcji i klucza. ini_key_exists(sekcja,klucz) - Sprawdza czy dany klucz istnieje w danej sekcji. ini_section_exists(sekcja) - Sprawdza czy dana sekcja istnieje ini_key_delete(sekcja,klucz) - Usuwa wskazany klucz z wskazanej sekcji. ini_section_delete(sekcja) - usuwa wskazaną sekcje. Proste przykłady odczytu i zapisu w ini: kod: //odczyt ini_open('dane.ini') lives=ini_read_real('Dane','zycie','100') score=ini_read_real('Dane','punkty','0') name=ini_read_string('Dane','imie','name') ini_close() kod: //zapis ini_open('dane.ini') ini_write_real('Dane','zycie',lives) ini_write_real('Dane','punkty',score) ini_write_string('Dane','imie','name') ini_close() TYMON SZYBSZY :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Oczywiście, że obsługuje ( tworzy ) "zwykłe pliki". Przecie nie było by INI gdyby nie to. http://www.gmclan.org/index.php?wiki&wart=56 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 no tak to wiem no i mogą już być te pliki ini ale nie oto chodzi mi chodzi o to żeby nie było czegoś takiego jak np [Dane] zycie = 100 punkty = 200 imie = Jasio [Wyniki] najlepszy = 12324 Tylko żeby w pliku ini było napisane np Zycie wynosi 100 punkty wynosza 200 Twoje imie to Jasio Najlepszy wynik to 12324 i koniecznie bez tych nagłówków [Wniki] albo [Dane] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 offtop:NO PRZECIEŻ (ale błąd popełniłem [małym druczkiem:przecież to czytałem]) topic:SORRY za błąd :) @up: poddaje się nie wiem :( :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 no to jak da się coś takiego zrobić tymon nie rozwiązał mi tego problemu bo ja nic nie zrozumiałem i mimek też narazie nie Ps. A teraz mały offtop Tymon mogę skopjować twój podpis czyli Llama song;p Ps. Llama song powinni dać na pierwszy start winampa ;p Ps. Tymona może nie tylo co nie zrozumiałem ale nie zrozumiałęm komend file_text_open_write(fname) i co zrobić żeby zamiast fname była zmienna nazwa z końcówką txt file_text_write_string(fileid,str)bo nie wiem skąd mam wziąść te id i jak uzupełnić str żeby były w nim zmienne i text czyli np coś w rodzaju [imie] tak właśnie się nazywasz a twój pies ma na imię [pies] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Można wygenerować oddzielny plik na podstawie danych z pliku INI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 file_text_write_string(fileid,str) Zapisuje string (ciąg znaków) do pliku o podanym id. czyż nie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 //Tu odczyt danych do zmiennych zycie, punkty, imie, wynik file_open_read( 'plik.txt' ); file_write_string( 'Zycie wynosi ' + string( zycie ) ); file_writeln(); file_write_string( 'punkty wynosza ' + string( punkty ) ); file_writeln(); file_write_string( 'Twoje imie to' + imie ); file_writeln(); file_write_string( 'Najlepszy wynik to' + string( wynik ) ); file_close(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 thx tymon ale zapomniałeś o jednym mam pytnie czy żeby zamiast plik w plik.txt była zmianna nazwa to musze zrobić coś takiego file_open_read( '+ string( nazwa ).txt' ); ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 //Tu odczyt danych do zmiennych zycie, punkty, imie, wynik file_open_read( get_save_filename( '*.txt|*.txt', '' ) ); file_write_string( 'Zycie wynosi ' + string( zycie ) ); file_writeln(); file_write_string( 'punkty wynosza ' + string( punkty ) ); file_writeln(); file_write_string( 'Twoje imie to' + imie ); file_writeln(); file_write_string( 'Najlepszy wynik to' + string( wynik ) ); file_close(); ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 nei nie oto mi chodzi chodzi mi o to żeby automatycznie zapisywało plik txt który będzie się nazywał tak jak podam w zmiennej nazwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 file_open_read( zmienna ); file_write_string( 'Zycie wynosi ' + string( zycie ) ); file_writeln(); file_write_string( 'punkty wynosza ' + string( punkty ) ); file_writeln(); file_write_string( 'Twoje imie to' + imie ); file_writeln(); file_write_string( 'Najlepszy wynik to' + string( wynik ) ); file_close(); ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 omg ale zmienna ma mieć końcówkę txt bo tyle to ja wiem maxpayne;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 file_open_read( zmienna.txt ); file_write_string( 'Zycie wynosi ' + string( zycie ) ); file_writeln(); file_write_string( 'punkty wynosza ' + string( punkty ) ); file_writeln(); file_write_string( 'Twoje imie to' + imie ); file_writeln(); file_write_string( 'Najlepszy wynik to' + string( wynik ) ); file_close(); TO?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 @Up: Ale jak może być tak? Chyba file_open_read( zmienna + '.txt' ); zmienna jest typu string, czyli ciągiem znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 a własnie o plusie zapomnialem , ale gdybym go napisał to i tak byłby błąd :), bo nie miałem tego----> '*' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Millenium Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 no powinno zadziałać za 2h sprawdzę ;p thx z góry o wydaje mi się ze teraz git będzie nom tak jak myślałem wsio git działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi