GM_Maniac Opublikowano 7 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 Co wy w tym C++ widzicie. <_< Delphi rządzi. Czy ten C++ jest łatwiejszy, lepszy, DLACZEGO!? Ludzie powiedzcie mi :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 7 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 C++ ma łatwą naZwe do zapamietania :P . Jesli dobrze umiesz delphi to ci dobrze bedzie wychodzilo programowanie w DELPHI. Jezyki programowania mają podobne mozliwosci, te dwa jezyki są dobre i popularne. Niektórzy jak ty, będą uwazac ze Delphi jest lepszy, inni wolą programowac w C++. Gdyby Był tylko jeden najlepszy jezyk który podoba sie wszysrtkim , to nie powstawaloby ich tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GM_Maniac Opublikowano 7 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 Zainstalowałem se tego C++ Builldera. Nie rozumiem go zbytnio. Jak tam deklaruje zmienne? Tak jak w Object Pascalu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 7 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 Po pierwsze - do nauki polecam książke "Symfonia C++" albo cuś podobnego :) Po drugie - żeby w C++ napisać zwykłe okienko do trza winApi znać. Po trzecie - http://aagm.dog.pl i tam w dziale artykuły jest mój (troche niedopracowany i jeszcze nie skończony) kurs C++ dla początkujących i tam jest pokazane jak deklarować zmienne (o ile pamiętam). Po drugie - C++ to the best język (2 miejsce Delphi, mlehehehe). Pozdro! :) PS. Zamiast odrazu zaczynać od zmiennych poznaj podstawy (np. jak wyświetlić tekst jakiś tam). Będzie ci potem łatwiej (wiem po sobie...) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 7 Lutego 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 Całą książke "Symfonia C++" ściągniesz z tutaj Zajmuje z 70 MB, ale opłaca się! Jest to polski hit. :) Polecam także "Od zera do gier kodera": http://avocado.risp.pl/modules.php?op=modl...rticle&artid=22 Co do samego C/C++. C jest jednym z najszybszych języków zaraz po assemblerze. Zostały w nim napisane takie systemy operacyjne jak Windows czy Linux, inne nowe także najczęściej powstają w C i C++. Do tych języków jest ogromna masa dodatkowych bibliotek, frameworków itd. Po trzecie składnia, bardzo podobna do javy, javascript, .net, php, gml (jezyk skryptowy game makera). Duzo by jeszcze wymieniac. Ogólnie C i C++ są najpopularniejszymi językami programowania na świecie. Widać to także w grach. 95% komercyjnych gier jest napisana w C/C++, ale jak chcesz, to możesz je pisać w delphi, nikt ci nie broni. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 7 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 Co do C++ Buildera - odradzam ! Jak już to Ms Visual Studio C++ :) a jeśli chcesz programować w pełni legalnie to polecam Dev C++. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 7 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 Jednak delphi wykonuje połowe operacji znacznie wolniej niż c++. Niektórym w c++ przeszkadzają znaczki, innym wydają się łatwiejsze do zapamiętania. Ogólnie, niezawdza mi delphi, ale jezeli miałbym w nim programowac, to bym wolał się zając nie wiem... Szydełkowaniem ? =p Najbardziej denerwuje mnie to że wywodzi się ono z najgorszej kupy jaką w życiu widziałem - Pascala czyli wolnego, zagmatwanego, dennego, języka który niedość że niedorasta C do pięt, to na dodatek trzeba go znać inaczej w polsce 'Daleko Niezajdziesz' jak to powiedział pewien Łódzki profesor który za przeproszeniem - 'Gówno Wiedział'. Jeśli więc chcesz swoja przyszłość łączyć z programowaniem - rzuć delphi i pisz w c++, napewno owiele bardziej ci się to będzie opłacać. A z doświadczenia wiem, że delphi i bcb są owiele wolniejsze od zwykłego c/c++ ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 7 Lutego 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 A to bcb jest niezwyklym C/C++ ? Poza tym Vardi czemu odradzasz Borlanda, mozna prosic o jakies konkrety? Uzywalem tej darmowki bez IDE i jakos efekty bardziej mi odpowiadaly niz to z czego aktualnie korzystam -> Dev-C++ czyli port linuxowego gcc - mingw. Można jeszcze spróbować mingw developer studio. Inne zaś darmowe kompilatory C/C++ to bcb 5.5 (bez ide), cos tam microsoftu (ale tylko for personal only, bez ide), digital mars (bez ide), openwatcom ( za friko, z pelnym ide i zestawem narzedzi), djgpp, cygwin (kolejny port gcc) oraz bodajze codewarrior. Z darmowych kompilatorow C godne polecenia sa lcc-win32 z ide oraz Pelles C. Kompilatorów jest znacznie więcej, ale te są zdecydowanie najpopularniejsze z darmówek. Ogólnie polecam Dev-C++ ze względu na dość kompletne środowisko (szkoda że już bez resource editora) i popularność co przejawia się liczbą bibliotek w postaci specjalnie przygotowanych devpaków. Natomiast jeśli ktoś chce pisać w C, to tylko i wyłącznie PellesC. Normalnie świetne środowisko! Szkoda tylko, że Digital Mars do darmowego kompilatora nie dodaje środowiska, wtedy bym wziął je bez problemu. Ta firma ma u mnie dużego plusa za język D! Ciekawe kiedy do tego cudeńka zrobią sensowne IDE. :) ps. A jak ktoś ma kasę i chce programować tylko pod Windowsa to jest tylko jeden sensowny wybór -> Microsoft Visual Studio. Nie żeby miał najlepszy kompilator (bo nie ma jeśli chodzi o standardy c++), ale sami wiecie, ten sam twórca co systemu operacyjnego, poza tym na nim wszystko pójdzie. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 7 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 Ja też ci polecam Dev-C++ :) Sam go używam mimo, że mam kompilator Borlanda ;) Aha - jak chcesz to masz tu jeszcze jednego linka: *LINK* Jest to kurs z którego sam się uczyłem (dopóki nie spotkałem Symfonii C++) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 7 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 No wogóle taki lekko zamotany jest Builder :P Jak widze tą forme to niedobrze mi się robi :P brrr... jakoś wole widzieć calutki kod programu (szablon winapi itp.), tzn. wolę mieć kontrolę nad całym kodem programu, a nie tylko częścią i nie lubie komponentów itp. Jak pierwszy raz miałem do czynienia z C++ to własnie skorzystałem z Buildera i szybko zrezygnowałem, po jakimś czasie znów powróciłem, ale tym razem korzystam z Visual Studio albo Dev C++ i jest ok :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 8 Lutego 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2005 Vardi: A wiesz może jak w DEV-C++ korzystać z kompilowanych zasobów .res, a nie skryptów .rc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2005 Ja tam C++ to tylko rozumiałem w tym C++ Builder. Według mnie C++ przeważa w tym, że ma więcej kompilatorów. W końcu Delphi jest tylko jeden. Mimo iż jest sporo kompilatorów darmowych to Delphi jest najlepszy. Czemu? Jest to poprostu najlepsze rozwiązanie związane z Pascalem. Podobny do Delphi jest Lazareus (czy jak to się zwie), ale jest tylko na linuxa i pozatym nie ma tylu opcji. Dla mnie Delphi jest lepsze. Pozatym jak chcesz robić gry na OpenGL czy na DirectX, to wszędzie masz te same polecenia, tyle że w C++ masz jakieś >> a w Delphi masz := . Do pietrusa: Hehe, widzisz. Delphi ma tę samą zaletę co C++ Builder. Ma VCL i nie trzeba korzystać z WinAPI. Chociaż jak chcesz napisać aplikację która mało zajmuje i jest bardzo wydajna, to przydaje się znajomość WinAPI. WinAPI to najlepiej używać w Free Pascalu. Jest to najlepszy darmowy kompilator pascala. Ale jak chcecie professional toola to bierta delphiaka :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 8 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2005 Ranma_man: niewiem, nigdy z tego nie korzystałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GM_Maniac Opublikowano 9 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2005 No nie wiem... Przeczytam tę książkę co mi Ranma_man polecił. Może porzucę Delphi. :( Pożyjemy... zobaczymy... He, he, lepiej zmienie se sygnaturke :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2005 Jak nie znasz jeszcze dobrze języka i nie jesteś do niego przyzwyczajony, to możesz zmieniać, ale jak przywyczajony jesteś do delphi, to będziesz się w c++ mylić i zamiast pisać cout>>"" będziesz pisać cout(''). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 9 Lutego 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2005 Marmot, pisałem ci już o printf, coś się tak specjalnej struktury przyczepił. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2005 Ja tam się nie znam na C++. Znam tylko tam niektóre komendy, ale będę tera pamiętać, printf :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowicjusz Opublikowano 13 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2005 Skad jeszcze moża ściągnąć "Symfonie C++" ?? Bo jak klikam na ten wasz link to mi wyskakuje blad chyba 503 limit miesieczny zostal przekroczony , czyli to znaczy ze mam dopiero za miesiac tam wejsc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2005 No niestety tak. Nigdzie nie widziałem tej książki jeszcze w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 15 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2005 Delphi Rulezz!!! A Tak przy okazji kiedys prubowalem uczyc sie c++ ale ja jestem samoukiem i mi nie wychodzilo :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satr Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 C++ jest najlepszy! To język do tworzenia solidnych fundamentów aplikacji. Warn! Odświeżanie, odświeżaniem, ale nie wprowadzanie nic do tematu to przesada! gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi