hoffer Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Witam..prosze nie gnebcie mnei za ten noobowski temat ale chcialbym zrobic poruszanie sie strzalkami i tez na boki ale nie umien GML to dla mnie czarna magia a normalnego opisu takiego ze screenami i co gdzie kliknac jak poradnik "moja pierwsza gra" nie znalazlem...czy moglby ktos dac link do tematu albo mi to ladnie opisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Jak zainstalujesz gm'a to w folderze 'examples' masz kilka przykładów... przestudiuj je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Zajzałeś chociaż do faq? Przejżyj, nikt ci raczej filmiku nie zrobi, a tam odpowiedz znajdziesz (może nie dokładnie to czego szukasz, ale powinno ci się dzięki temu udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Albo zrób to na x i y, (Punkt 0 to lewy górny róg ekranu), albo ustaw friction (tarcie) w chwili normalnego ruchu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubos Opublikowano 22 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Poruszanie zrob tak: Zrób sobie jakiegos sprita, wstaw mu obiekt. I w obiekcie dodaj event (zdarzenie): Keyboard <up>, teraz dodajesz akcje Start moving in a direction (takie czerwone strzałki), przeciągasz ten klocek do rubryki akcji i wyskakuje okienko w ktorym wybierasz strzalke do góry, a w speed wpisuje np. 4. No i poruszanie do góry zrobione :) Teraz zrób to samo na dół i na boki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi