McCzarny Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Mam 2 problemy z robótkami w GM: 1. Jak wyśrodkować tekst w GM(o ile jest to w ogóle możliwe)?? Potrzebne mi to do wyświetlania nazw budynków na HuD'zie i jak wiadomo w zależności od długości nazwy napis zjeżdża coraz bardziej w prawo. 2. Jakim sposobem zrobić takie "drzewko technologii" które będzie włączać się po przyciśnięciu odpowiedniego przycisku. Zależy mi na tym by wtedy gra nie zatrzymywała się. Z góry dzięki =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 1. W set font ustawiasz align na center... 2. Możesz nawet zastosować obrazek... (najprościej aczkolwiek nie najefektywniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McCzarny Opublikowano 15 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 1. Dzięki 2. Niezbyt bo chciałem ręcznie wprowadzić ikony budynków/badań i zrobić taki patent że ikony i opis budynku byłby dopiero pokazany po tym jak gracz wynajdzie potrzebne do niego badania (wcześniej byłyby tylko wymagania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Oj to czeka Cię sporo pracy... Być może jestem w błędzie ale musisz tu zastosować draw_sprite + duża ilość if'ów .. ( Najprawdopodobniej się mylę ale można zrobić to i tak... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McCzarny Opublikowano 15 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Zdaję sobie z tego sprawę ale jestem zdeterminowany i sobie poradzę :P może przysłonić ekran gry jakimś dużym obrazkiem i na nim wszystko porozpisywać. Tylko czy nie będzie tak, że gdy powstanie nowy obiekt to wyjdzie on na wierzch? Bo to nie będzie fajnie wtedy wyglądać :P Może w oddzielnym roomie to zrobić, ale chyba nie da się zrobić tak żeby włączył się 2 room nie zatrzymując 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Rozwiązanie jest proste ustaw w tych obiekcie/ tach Depth na np -60000 :) i po problemie :) wtedy te obiekty zawsze będą na wierzchu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 15 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 http://www.gmclan.org/up863_4_przyk.html Przyklad zrobiony na szybko, pokazuje on tylko glowne rzeczy, zapewn mozna by bylo to zrobic lepiej, jesli chcesz aby drzewo bylo na wierzchu, daj bardzo niski depth tak jak mowi eXcLiFe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McCzarny Opublikowano 15 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 O dzięki bardzo przykład się przydał i kilku rzeczy przy okazji się nauczyłem (np. jak zatrzymać animację- to takie proste że aż na to nie wpadłem :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi