Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 O kurcze! Nagrałem linuxa na płyte wsadzam restauruje kompa a TU WINDOWS XP Arghhhh!!! I co na to poradzić? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 A ustawiłeś bootowanie wpierw na Cd-Rom, później na dysk? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 A co to jest? Wiem jestem strasznie zielony ale przez całe 7 lat siedziałem na Windowsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t4929.html http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 a gdzie się wchodzi w bios? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 W zależności od posiadanego biosu, przy starcie komputera naciskasz Delete, F1-F8, Enter, Spację czy co tam u ciebie jest. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 No więc bootuje cd-rom w biosie,następnie robie partycje i płytke mam mieć cały czas w cd-romie? Szczerze już się gubię:2 różne fora i 2 różne tematy gdzie o to pytałem=] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Tak płytka się bootuje, tobie włącza się menu Ubuntu wybierasz "Instalacja systemu", czy jakoś tak, czekasz aż ci się włączy Ubuntu i na pulpicie masz ikonkę do Instalacji, jeśli chcesz odpalasz ją, jeśli nie, działasz se na Ubuntu, sprawdzasz czy ci się podoba, jeśli się nie podoba, wyłączasz komputer, wyciągasz płytkę i wracasz na Windowsa. Proste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dobra instalacje wiem ale te BOOTOWANIE CD http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t4929.html Ja się w ogóle nie bawiłem Linuxem i Biosem:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Wiem jestem strasznie zielony ale przez całe 7 lat siedziałem na Windowsie. To cie nie usprawiedliwia, bo aby zainstalowac Windows też jest potrzebne bootowanie. (nie wierze iż przez 7 lat nie formatowałeś kompa i nie instalowałeś systemu operacyjnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 :P a jednak Robił to za mnie wujo. Kiedyś Wprawdzie zainstalowałem Windowsa ale CD- była już zbottowana :P Edit: dobra sprobuje zbotować sam zaraz będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Nagrałeś plik .iso na płytę, czy wypaliłeś płytę z obrazu w postaci .iso :P ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Wypaliłem płytę tylko nie wiem jak i gdzie zbotowac płytę.:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 ke?poprostu to co zassałem ze strony download linuxu przekopiowałem na płytke i nie wypakowywałem a da się jakoś demon toolsem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Wypal to na płycie Nero/Clone`m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 ech nie zrozumiałeś mnie. Otworzyłem NERO kliknąłem nagraj obraz płyty wybrałem ubuntu-7.04-desktop-i386.iso i mi normalnie na płytę nagrało a teraz jak ta płytę ZBOTOWAĆ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Albo załaduj do Daemon Tools i daj klonowanie CD z napędu Daemon Toolsa na płytę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 O czy przydatkiem w nero nie powinno być opcji płyta bootowana? Albo dobra ściągnę Daemon Toolsa i spróbuję na nim nagrać :P 2 płyty szkoda:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Płyta ci się niezbootuje ze startem komputera, jeżeli nie ustawisz w biosie, że cdrom ma być odpalany przed dyskiem twardym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Marmot,wystarczy że mam w rarze ubuntu,zrobie demon toolsem z niej obraz płyty i ustawie w biosie boota na ten 'cd-rom'.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Ale GDZIE TO ZBOTOWAC??? Ja w swoim Biosie nic takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl i czytać, a nie pytać się ciągle :/ . Poza tym, wypalenie obrazu płyty to banalna rzecz, czemu ty masz Proxx z tym problemy? W takim Nero Express pisze jak krowie na rowie w menu czy wypalić z pliku projektu lub obrazu :] . Co do tego bootowania, Mag_Ognia, wejdź w setup biosa (zazwyczaj DEL przy uruchamianiu komputera) i znajdź rubryki dotyczące kolejności odpalania. Zazwyczaj wygląda ona tak: FLOPPY, HARD DISK (HD), CDROM. Zmień na FLOPPY, CDROM, HARD DISK (HD) i już. http://toproste.net/?p=151 - a tu jest videotutorial pokazujący instalację Ubuntu w 7 częściach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Ale GDZIE TO ZBOTOWAC???możesz też zglanować, wszystko wg. własnego uznania. ustawiasz w BIOSie cdrom jako pierwszy do bootowania, ew. podczas startowania wciskasz chyba F8 i masz menu wyboru - z czego by tu ku*wa zbootować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Szperałem w BIOSIE kupe czasu i nic na temat bootowania nie znalazłem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 A jakie masz opcje w nim? Bo są różne BIOSy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Mam BIOS Award. Coś tam że skończono robić w 2000 czy jakoś tak. Może w domu znajdę cyfrówkę to porobię zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Wejdź w Advanced BIOS Features (chyba) i poszukaj Boot Sequence. EDIT: Albo tu: http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=409512#409512 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Dobra już probuje. Edit:Ok zbotowało mi. Tylko że na za dużej prędkości nagrałem płyte i potem mi nie chciało otworzyć jądra. Teraz nagram na DVD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Ale tu chodzi o zbotowanie płyty by móc uruchomić Instalator linuksa. Mam jeszcze pytanie. wypakować i wgrać wypakowane na DVD czy biorę nero potem klikam plik obrazu cośtam ubuntu i nagrywaj? Edit: CHOLERNA NAGRYWARKA DVD NIE CZYTA PUSTYCH PŁYT DO NAGRANIA ach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi