Takeshi Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Mam taki problem chce zrobić żeby jak samochód jechał i robi ślady opon i to dostaje punkty(score) ale dałem w "create" itp. i nie działało i samochód jest na '-1 depth' a ślady "0 depth". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 był przeciesz przykład na lady opon :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Umiesz czytać -_-? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Tak naprawde ślady opon pajawiają dopiero jak mocno skręcisz. więc jeśli ślady opon są jak object to daj że po kolizji z pojazdem dostajesz punkty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Dawałem ale nie działa, już o tym pomyślałem ale dupa :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Może zrób zmienną dawaj_punkty :P i w create sladów opon daj jej true. na stepie sprawdzaj czy dawaj_punkty true i jeśli tak to dodaj score ile tam chcesz. A no i musiałbyś jakiś alarm króciutki ustawic żeby znów zmieniał dawaj_punkty na false :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 tam gdzie się tworzy ślad daj score += 5; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Maxpayn i Yoda to nie działa :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floodnik Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Ale gdzie to dałeś? W CREATE obiektu "Slad"(nie wiem jak go nazwales) daj kod score+=5 lub daj klocek score, wpisz +5 i zaznacz ten znaczek na dole(relative). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Jakim cudem-dajesz w CREATE obiektu "ślady" score+=5 i tyle. Może ty po prostu nie zdefiniowałeś swojej zmiennej na wynik, a jeżeli korzystasz ze score, to go nie wyświetlasz??? :P PS. Pamiętaj, by te obiekty "ślady" szybko kasować, bo Ci pamięć zawalą w tempie ekspresowym. PS2. A tak w ogóle polecam ci się zapoznać kiedyś z przykładami dotyczącymi surfaces, które znajdują się na forum. Jeden zrobi chyba Cekol, jest chyba jeszcze pewien w zasobach GMclanu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Gdy daje to"score+=5" Error mi wyskakuje ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Jak się nie mylę, zmienna score powinna być w GM`ie wbudowana jako globalna domyślnie z wartością 0, ale jeżeli tak nie jest, to daj w create np: samochodu score=0. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 2 of Create Event for object o_car: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: score=0 at position 6: Variable name expected. I dupa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 spodziewalo sie nazwy zmiennej. moze zamiast score wpisz wszedzie zmienna np. global.punkty czy cos :P powinno zadzialac :) @Down: score :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 daj o_car.score albo scores (nie pamietam czy gm ma zrobione na score czy scores :P) no albo w ostatecznosci global Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 o co chodzi zmiennymi możecie wytłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 W create : score = 0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Mówiłem że to nie działa -_-* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Lol. Porównaj kąt wejścia w poślizg z kątem wyjścia, do tego jeszcze uwzdlędnij odległość jaką pokonał pojazd i zu! Pozdrawiam, mroow. :cat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 ech -_-' jemu wyskakuje blad ze nie spodziewalo sie nazwy zmiennej! sproboj tak jak mowie ja lub stig ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Takeshi Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Ale właśnie nie wiem o co chodzi co mówicie wytłumaczysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 zamien w calej grze score na global.punkty i powinno zadzialac a stiga sam nie rozumiem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Coś znalazłem: SAMOCHÓD: CREATE: maxpredkosc = 11; friction = 0.3; STEP: image_angle = direction; LEFT: if (speed != 0) { direction += 6; instance_create(x,y,oSlad); score+5; } RIGHT: if (speed != 0) { direction -= 6; instance_create(x,y,oSlad); score+=5; } UP: if (speed < maxpredkosc) { speed = min(maxpredkosc,speed+0.6); } DOWN: if (speed > -2) { speed = max(-2,speed-0.5); } SLADY CREATE: direction = object0.direction; image_angle = direction; alpha = 1; STEP: alpha -= 0.01; image_alpha = alpha; if (alpha < 0) instance_destroy(); Samochód DEPTH=0, Slady DEPTH=1. I to by było na tyle... :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi