Mario Opublikowano 3 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2005 Mam kilka pytań dotyczacych strategii real time: 1.Jak zrobic mgłę wojny? 2.Jak zrobic przesuwanie ekranu kursorem myszy? 3.Jak zrobic zaznaczanie jednostek? Z góry tHNX :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anaconda Opublikowano 3 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2005 Ludzie, trochę własnej intencji! Mamy za was gry robić? A tak w ogóle, część z tych problemó rozwiązanu już na oficjalnym forum Game Makera! Wystarczy poszukać przykładów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 3 Stycznia 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2005 1) Ktos na tym forum pokazywal juz gmd z innowacyjna koncepcja fog of war. Poszukaj. 2) Najprostsza metoda, to zrobic nowy obiekt podazajacy za mysza i zrobic by plansza sie przesuwala za nim. 3) Chyba juz nie mam takiego bajeru na twardym dysku... Poszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 3 Stycznia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2005 Sorka , żem taki bezczelny juz troche umiem sie bawic tym Game Makerkiem ale mam pytanko... :blink: JAK? :huh: Jak zrobic to przesuwanie mysza troche probowalem ale cos sie kaszani :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 3 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2005 Tworzysz object dajesz mu jakiegos spritera:P w Evencie BEGIN STEP dajesz x=mouse_x; y=mouse_y; Wchodzisz w rooma w zakladke views i idzies zprawie na sam doł i tam wybierasz obiekt (ten sam co wyzej wymieniłem :]). Powinno dzilac :] Jak nie to jaksi blad popelnilem. Ja mam pytanie od siebie :] : Zrobilem zeby ludek szedl po drewno (uzylem funkci idz do pozycji :D) i dalem przy kolizji z drzewem zeby je sciol a ten tymek chozi wkolo drzewa i dopiero po 2 lub 3 okrazeniach tnie te drzxewo :/ tak samo jak wraca do domku :]Jak to naprawicv??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 3 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2005 Musiales pewnie uzyc steps towards avoiding objects i podac wspolrzedne polozenia drzewka . To nie jest dobry sposob lepiej wpisz nazwe objectu do ktorego ludek ma dojsc. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 5 Stycznia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2005 EKHM!!!Może ktoś wreszcie odpowie na MOJE PYTANKA??? :twisted: Jak zrobić tamte rzeczy??? :huh: Najlepeiej w punktach :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 5 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2005 1.Stworz objekty mgly, i w jakiejs odleglosci od bohatera beda sie kasowac:D 2.Stworz objekty który bedzie podazal za kursorem, a w romie (w viwsach) przesuwanie ekranu za tym objektem 3.Na oficjalnym forum jest przklad purper czy jakos tak, tylko ze w gmd*ie wszystko jest po holendersku:(:(:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 5 Stycznia 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2005 https://gmclan.iglu.cz/upload/temp/pomorzanie.zip I tak tego nie będę kontynuował więc udostępniam. Uwaga, praktycznie źródło nie jest opisane (ewentualne pytania zadawać na forum). Było to robione w GM 5.3 zarejestrowanej wersji (pod GM6 nie odpalicie tego) i mało co z tego pamiętam. Użyłem strukturę listy do zapisywania jednostek zaznaczonych, funkcji z działu "motion planning" i path'y... Przypomniało mi się czemu przestałem to tworzyć. Te wbudowane funkcje MP nie pozwalają wyszukać drogi na ukos pomiędzy dwoma obiektami, wynik zwracany jest zawsze jako ścieżka path, a gdy droga nie zostaje znaleziona, to obiekt bodajże nie dochodzi do najbliższego wolnego miejsca. Tak czy siak szybkość oraz trudności z wymyśleniem jak by tu zrobić, by jednostki nie najeżdzały na siebie spowodowały, że sobie darowałem i zacząłem tworzyć do tego dll'a... Potem to już się odechciało, pojawił się GM6 i tak kolejny projekt poszedł w odstawkę. :) Prawym klawiszem myszki zaznaczamy obiekty, lewym wskazujemy drogę. ps. Oby Choosen tego nie zobaczył, bo znowu mi będzie wygarniał, ze uzywam miksa: jezyk angielski + polski. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anaconda Opublikowano 7 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2005 Znalazłem dla ciebie przykład RTSa po angielsku. Oto link: link mam nadzieje że pasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi