Chudy22 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Witajcie, mam pytanie - w jaki sposób można pierwiastkowac w Dev C++ ?? Sposób np zmienna^2 + 20 nie działa... Proszę o pomoc... :) Poprawka !!! Chodzilo mi o potegowanie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 można zrobić np tak: zmienna = 20; zmienna_zpotegowana = zmienna * zmienna; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Albo tak: zmienna=pow(20, 2); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chudy22 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Ok ale to jest do potęgi 2. a powyżej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Powyżej to np: zmienna=pow(20, 2); zmienna=pow(20, 3); zmienna=pow(20, 4); zmienna=pow(20, 5); itd :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 ta a nie łatwiej cały przykładowy program ^^ #include <iostream> using namespace std; int main() { int liczba,dopotengi,razem; cin>>liczba; cin>>dopotengi; razem=liczba; for (int i=1;i<dopotengi;i++) { razem*=liczba; } cout<<razem<<"\n"; system("Pause"); return 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Nie bo moje jest krótsze :P. Już mu jest i tak nie potrzebne :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 2@up te strzałki idą chyba w złą strone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Tak zauważyłem to i poprawiłem edit: ten kod też jest troszkę zły XP już poprawiam go na dobry ^^ ok gotowe XP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chudy22 Opublikowano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Dzięki ale zostanę przy kodzie gumexa bo jest faktycznie krótszy i wygodniejszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Mozna napisac wlasna funkcje z petla while lub uzyc biblioteczki, hm chyba math.h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 W math.h masz funkcje do pierwiastkowania sqrt(double x) i do potegowania pow(double x,double y). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 Dzięki ale zostanę przy kodzie gumexa bo jest faktycznie krótszy i wygodniejszy :) jak tam chcesz Mozna napisac wlasna funkcje z petla while lub uzyc biblioteczki, hm chyba math.h nie widze problemu by z tego co ja wyskrobałem zrobić funkcję ^^ a dam cały przykładowy program ^^ #include <iostream> using namespace std; int potengi(int l,int b); int main() { int wyn; wyn=potengi(2,3); cout<<wyn<<"\n"; system("Pause"); return 0; } int potengi(int l,int b) { int razem; razem=l; for (int i=1;i<b;i++) razem*=l; return razem; }; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 najprościej zmienna = 20 * pierwiastek xP ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ kolejny przebłysk mej inteligencji.. soz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 Pieter, ty w ogóle się znasz na matematyce ;p ? Skoro on chce potęgowanie (już nie czytałeś pierwszego posta bo napisałeś pierwiastek), to to na 100% nie będzie 20*potęga. Powiedzmy, że chcę podnieść 40 do potęgi trzeciej, to wierz mi, że to nie będzie 40*3 :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2007 Pieter, ty w ogóle się znasz na matematyce ;p ? Skoro on chce potęgowanie (już nie czytałeś pierwszego posta bo napisałeś pierwiastek), to to na 100% nie będzie 20*potęga. Powiedzmy, że chcę podnieść 40 do potęgi trzeciej, to wierz mi, że to nie będzie 40*3 :) . Tylko 40*40*40 :P Nie wygodniej użyć funkcji dostępnych w math.h ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi