kryniak Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) Czy jest możliwość sprawdzić jaki klawisz został wciśnięty? Chodzi mi o to żeby wcisnąć klawisz i zeby nie było konieczne wciskanie ENTER. Z góry dziękuję. Edytowane 25 Czerwca 2007 przez kryniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Jeśli dobrze zrozumiałem to jak byś mógł napisać np. 2 cyfry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Chodzi mi o odpowiednik keyboard_key. EDIT: A po co mi 2 cyfry? Ja nie chcę wpisywać wartości "Jan Kowalski" tylko 'a', 'b', 'c', itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Mógłbyś bardziej rozwinąć swoje pytanie? Bo nie bardzo rozumiem.. EDIT: może o to Ci chodzi... Spróbuj na podstawie ASCII.. A-65 B-66 itd... a mała to jest duża +32 Czyli 66+32= małe 'a'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Chcę zrobić coś takiego: char klawisz; cout<<"Wciśnij klawisz: "; while (1) { if (klawisz = ta_funkcja()) break; } cout<<"Nacisnąłeś klawisz "<<klawisz; @Will: Po prostu chcę żeby sprawdzało jaki klawisz został wciśnięty. Już nie wgłębiajmy się w szczegóły. Czyli że jak nacisnę spację to żeby mi funkcja zwracała kod 32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Może chodzi ci o std::cin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 LOL ja myślałem, że ty chcesz nie wiadomo co xDD Trzeba było tak od razu: Po prostu cin lub Getline (getline do stringow ;]) czyli: char litera; cout<<"podaj litere"<<endl; cin>>litera; cout<<"wpisales taka litere"<<litera<<endl; Tu wypisze Ci po po po prostu literę, którą podałeś. P.S (tu napisany z użyciem przestrzeni nazwa std ;]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 char litera; cout<<"podaj litere"<<endl; cin>>litera; cout<<"wpisales taka litere"<<litera<<endl; Tu wypisze Ci po po po prostu literę, którą podałeś. P.S (tu napisany z użyciem przestrzeni nazwa std ;]) Ale jemu chyba też chodzi o klawisze typu Delete, czy Enter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Mi jednak chodziło o to żeby nie trzeba było naciskać entera. Ale cóż. Będzie i tak. @miki: Yeah! O to mi chodzi :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Nie znam się na C++, ale po wpisaniu w google "pause code c++" wpadłem na pomysł, że można zrobić coś takiego: char litera; cout<<"podaj litere"<<endl; cin.get(litera); cout<<"wpisales taka litere"<<litera<<endl; Nie jestem jednak pewien co do tego kodu na 100%, sugeruję się guglami ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; void keyboard_check() { cout << (int) getch() << endl; keyboard_check(); } int main() { cout << "Wcisnij dowolny przycisk na klawiaturze." << endl; cout << "----------------------------------------" << endl << endl; cout << "Wcisniety przycisk to:" << endl; keyboard_check(); } To tylko przykład. Funkcję rekurencyjną możesz np. zamienić na pętlę etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 26 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zakol :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi