maciej113 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 witam. Chciałem zacząć swoją przygode z c++. Wcześniej tworzyłem troche w pascalu. Mój problem polega na tym że: mam ciekawy kurs c++ w którym są gotowe przykłady do porównania. stworzyłem program według wzoru lecz pojawił się problem kod programu wygląda tak #include <stdio.h> void main() { puts("Witaj mistrzu"); } i zaznacza mi 3 linie ze znaczkiem { w logu jest napisane--- 3 C:\Dev-Cpp\BezNazwy1.cpp `main' must return `int' jak widać używam Dev ale próbowałem tego na code::blocks i błąd był identyczny. może ktoś poradzić o co chodzi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ja zawsze piszę tak: #include <iostream> #include <conio.h> void main() { std::cout << "blabla" << std::endl; getch() } Tylko ja pisze w Microsoft Visual C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej113 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 niestety tutaj też wyskakuje błąd przy { i jak tu sie czegos nauczyć :D ale będę wytrwały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Polecam ci pobrać darmową wersję Microsoft Visual C++ i kurs "Od Zera Do Gier Kodera". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 #include <iostream> #include <conio.h> int main() { std::cout << "blabla" << std::endl; getch() } zamiast 'void' daj 'int',też mi wyskakiwał błąd z tym. I też używam dev. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 A po co ta funkcja puts ? Nie lepiej użyć cout ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Może napisz coś takiego #include <iostream.h> int main (void) { cout << "Witaj mistrzu! (czy jakiś tekst)\n"; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 LOL Weź jakiś kurs porządny.. Bo jak Ty zwykły program typu Hello world nie potrafisz napisać.. Fervi zapomniałeś o przestrzeni nazw.. #include<iostream> using namespace std; int main() { cout<<"Hello world!"; } Tak jak Miki77 "Od zera do gier kodera" albo jakaś porządna książka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 A jak książka to symfonia c++ z której właśnie korzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Ja bym na twoim miejscu na dosie pisał programy bo łatwo. Ale łatwiej (wg mnie) na linuxie w midnight commander (mc) I zrezygnuj z Dev-Cpp Przejdź na Borland ;p LOL Weź jakiś kurs porządny.. Bo jak Ty zwykły program typu Hello world nie potrafisz napisać.. Fervi zapomniałeś o przestrzeni nazw.. #include<iostream> using namespace std; int main() { cout<<"Hello world!"; } Tak jak Miki77 "Od zera do gier kodera" albo jakaś porządna książka.. Mi na linuxie działa mój skrypcik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 http://it.hk.pl http://codeblocks.org i na początek starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej113 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 a czy ktoś mi wytlumaczy dlaczego nie moze byc void tylko int??? int działa sprawdzałem juz wczoraj, mam kurs i myślałem że tam nie ma błędów. i nie wyzywajcie mnie czego to ja nie umiem i dlaczego tak jest, ja wam podałem czysty przykład z tutoriala i nie do mnie pretensje ze coś może być inaczej. ja dopiero zaczynam i kompletnie nie znam sie na c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 int oznacza, że funkcja zwraca liczbę całkowitą. // costam, preprocesor, nie chce mi sie pisac. int main() { cout<<"Hello world!"; return 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Teraz jest proponowane żeby zamiast void pisać int, gdyż jest wygodniej, fajniej i większość kompilatorów jak g++ nie obsługuje void, ale możesz oczywiście pisać void, ale to zajmie troszke więcej miejsca A definicje masz up Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Żeby nie zakładać nowego tmatu spytam tutaj. Jest spolszczenie do code::blocks? Jak tak to gdzie go znajde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej113 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 aha czyli tam gdzie kurs daje void moge to zastąpić int?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Proxx: raczej takiego nie ma, CB jest całkiem świeżym IDE, więc kto by się przejmował wersjami językowymi ;] maciej113: owszem \; http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/, htt://it.hk.pl, http://www.gamedev.pl/tutorials.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 aha czyli tam gdzie kurs daje void moge to zastąpić int?? Jak tak patrze po przykładach w dev, to tylko 'main' ma mieć 'int',inne zazwyczaj mają już 'void',nie wiem czy to coś da=] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Code::block nie ma spolszczenia bo po co komu xD Programista musi umieć angielski po prostu... ale możesz oczywiście pisać void, ale to zajmie troszke więcej miejsca A czemu ma zając więcej miejsca?? raczej mniej bo nic nie zwraca funkcja xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej113 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 i juz mam kolejne pytanie #include <iostream> using namespace std; int main() { cout << "Ile masz lat? "; int ile; // deklaracja zmiennej `ile' typu `int' cin >> ile; cout << "No no! Już " << ile << " latek Ci stuknęło!\n"; return 0; } wpisuje ile mam lat i program sie wyłącza. tak samo wczesniejsze przykłady tylko mignie okienko. w pascalu tez tak bylo bo program sie konczył szybciej niż człowiek zdążył to zauważyć czy tutaj też tak jest?? i czy idzie jakoś zatrzymać wykonywanie programu?? żeby np wyłączył sie po 5s?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Dopisz sobie system("pause"); przed końcową klamrą xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/ctime/ albo system("pause") ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zawsze możesz skorzystać z funkcji getch() którą daje conio.h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej113 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 a kto mi jeszcze powie gdzie w Visual studio 2005 sie kompiluje cpp?? bo nie moge znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 a kto mi jeszcze powie gdzie w Visual studio 2005 sie kompiluje cpp?? bo nie moge znaleźć Bulid -> Compile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciej113 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 nie mam build :D ja to mam pecha... zawsze jest jakis problem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 A ustawiłeś projekt ? Musisz mieć build. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 U mnie się włącza kompilację w tym miejscu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Boże ile Ty masz lat nie możesz nic nie umiejąc chcieć tworzyć programy najpierw poczytaj jakiś kurs jak się obsługuje kompilatory -.- (chociaż to jest przecież banalne, a potem zajmij sie tworzeniem nic na siłę nie zrobisz) Lepiej zostań przy Dev na razie jest dużo prostszy w obsłudze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micja Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Takie małe cuś zwie się LAMMER:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi