Gość Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Siemka, mam taki kod : Create: friction=0.2 image_speed=0 jump=true Step: if place_free(x,y+1) { gravity=0.7 } else { gravity=0 } if vspeed>8 { vspeed=8 } if keyboard_check(vk_right) && place_free(x+hspeed+1,y) && hspeed<4 { hspeed+=0.8 } if keyboard_check(vk_left) && place_free(x+hspeed-1,y) && hspeed>-4 { hspeed-=0.8 } if keyboard_check(vk_up) && !place_free(x,y+1) && place_free(x,y-3) { vspeed=-10 } if image_index=0 { friction=0.4 } if image_index=1 { friction=0.1 } if place_meeting(x,y+5,obj_tramp) { vspeed=-20 } if place_meeting(x,y+5,stramp) { vspeed=-25 } i mam taki problem : robie grę typu "icy tower" ale z odbijaniem się od trampolin zamiast skakaniem po blokach i problem tkwi w tym, że gdy robie rooma i go probuje to "Hero" odbija się od dołu trampoliny zamiast od naskoczenia na nią... poprawicie mi kod albo dacie mi wskazówki? Każdy kto pomoże będzie w Creditsach i będę mu winny dozgonną wdzięczność! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Może poczytaj o mario i o takich problemach bo to będzie coś podobnego z naskoczeniem. mam nadzieje że zrozumiałeś ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidsu Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 Musisz zrobić warunek, który określi czy jesteś nad trampoliną czy pod. W kolizji objektu hero z trampoliną dajesz np. if other.y>y+sprite_height {vspeed=-20} Musisz tylko powyższy kod dostosować trochę do swojego i powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 dzięki obaj jesteście w creditsach. EDIT: Dawidsu jesteś wielki działa, że hejjj!!! :):):):P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 ten friciton w create mnie nie pokoi bo on działa nonstop i potem zmniejsza szybkosc nawet przy skakaniu, spadaniu etc a nie że tylko w momencie kontaktu z solidem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2007 czyli mowisz Pablo, że mam go jakoś zmienić albo usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi