kalis Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 po dlugiej przerwie zasiadlem do game makera odpalilem tego 6.0 i zaczelem w nim tworzyc w zwiazku z tym mam pare pytan 1. co jest zlego w tym zapisie draw_set_halign=fa_center; draw_text(702,78,jakis_tekst); bo powinno mi wysrodkowac ten napis a mi go pisze zaczynajac od 702 3. jak utowrzyc ptanie z odpowiedzia tak nie zeby po acisnieciu tak poszlo do pokoju 1 a nie do pokoju 2 4. czy idzie zmienic wyglad ramki gdzie sie wpisuje tekst za pomoca get_string bo ten szary mi wogole nie pasuje 5. jak sie pisze polskie znaki!!!!!! z gory dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 Nie jestem pewien, ale to z gradientem to chyba to: background_blend[0..7] Blending color to use when drawing the background. A value of c_white is the default. Only available in the registered version! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 7 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 marmot chyba nie ... mi chodzi zeby np z x1=0 y1=0 do x2=100 y2=100 zrobic prostokont wypelniony gradiendem np od zielonego do bialego ale dzieki za dobre checi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 hmmm,gdzie to było....poszuakj w helpie.Zawsze go uzywam.A tak dlaczego z klocka nie uzyjes?albo z spritera? ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 7 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 w helpie szukalem ale nie znalazlem to raz a dlaczego z klocka?? bo wole miec wszystko w kodzie ponoc szybciej dziala:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 Gradientowy prostokąt: This functionality is only available in the registered version of Game Maker. . . . draw_rectangle_color(x1,y1,x2,y2,col1,col2,col3,col4,outline) Draws a rectangle. The four colors indicated the colors at the top-left, top-right,bottom-right, and bottom-left vertex. outline indicates whether only the outline must be drawn (true) or it should be filled (false). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 7 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 dzieki sly a ja to dzis patrzylem tylko ze zle wpisywalem ostatnio wartosc i nie wychodzilo wypelnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 8 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2004 hmmm a tak to ja nie widze żadnej róznicy klockiem a kodem.Klocek to jest script,który jest jakby "stały" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 8 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2004 Ad. 5 Jeśli chodzi o polskie znaki w grze, którą robisz to musisz mieć polską czcionkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 8 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2004 sly ja nawet jak mam ariala czy times new roman to w miejscu gdzie jest polski znak mam luke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 Tylko wiesz. Musisz zobaczyć. W niektórych kompach przy czcionce pisze CE. Tam będziesz miał polskie znaki. Na innych kompach to podczas wyboru czcionki w klocku ustalasz sobie kodowanie znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 9 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 marmot uzywlalem juz czcionki z ce i dalej mi znikaja a bez polskiego jezyka to troche lipnie wyglada ... moze utworz mi u Ciebie jakis przyklad pod 6 z czcionka jak to mam zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 Spróbuj takim kodem: font_color=0 font_size=6 font_style=fs_normal font_name="Times New Roman CE" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 9 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 marmot niestety to tez nie dziala .. bez sensu to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 Najlepiej to by było napisać Markowi na oficjalnym forum, żeby zrobił w GM 6.1 coś takiego jak kodowanie czcionki. Narazie możesz sobie zrobić sprity i kod który, jak widzi literę "ą" to zamienia na znak graficzny odpowiadający niej. Ktoś na tym forum zamieścił przerobiony taki przykład (chyba Gnysek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 11 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 no chyba by trzeba bylo no ale musi byc jakis sposob zeby pisac po polsku PS .. na inne problemy nikt nie umie mi pomoc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 11 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 Ad. 3 i 4 "Pop-up messages and questions" - w tym roździale helpa masz dużo różnych funcji do pop-up'owych okienek Ad. 1 Nie wiem dokładnie jak to poprawić, ale raczej napewno draw_set_halign nie działa w ten sposób. Tzn. skoro podałeś już wyśrodkowanie to chyba musisz użyć jakiejś innej funkcji do textu bez podawania współrzędnych albo coś w tym rodzaju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi