Artur Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Jak w temacie, mam takie pytanie, jak można zrobić żeby nasz ludek mógł skakać, czyli wznoszenie i powoli opadanie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Skoro zadajesz takie pytanie... to pewnie o game makerze nie masz zadnego pojecia.... ta ? Tworzysz sobie obiek, ludka. Nadajesz mu odpowiedni sprite i umieszczasz go w roomie. Zakladam ze to juz masz za sobą. Kazdy taki obiekt ma wbudowane zmienne o nazwie 'x' i 'y' . Są to zmienne okreslające polozenie obiektu na ekranie. gdzie x=0 i y=0 oznacza lewy gorny rog ekranu. x okresla polozenie od lewej do prawej y polozenie od gory do dolu ( to nie pomylka wartosci rosną w dół ). Po co to mowie ? a no dlatego ze zmniejszając wartosc zmiennej y podnosisz obiekt do gory. Jesli zrobisz to odpowiednio plynnie uzyskasz efekt skoku. Powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 4 Grudnia 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Na www.gamemaker.nl jest przyklad ruchu platformowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 4 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Źle mnie zrozumiałęś, mi chodzi o spadanie GRAWITACYJNE :D Wiesz, jak skoczysz to AUTOMATYCZNIE SPADNIESZ NA ZIEMIE :D I nie wiem jak to zrobić, żeby to wyglądało PŁYNNIE i ŁADNIE :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 http://aagm.dog.pl - masz tam kurs na skakanie takie w platformówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 5 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2004 Mi coś nei wychodzi, jak skoczy mój ludzik to padnie tak że zniknie z ekranu, jak zrobić żeby opadł na dany obiekt albo na ziemie wogule :D Niech ktoś da taki przykład :/ Proszę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 5 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2004 Już odpisałem pod tym artykułem co było powodem twoich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi