Bixon Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 A więc tak, mam parę pytanek... 1. jak zrobic by po kliknięciu spacji przenosiło z room0 na room1 ? 2. Jak zrobic, by w menu pod kliknięciu lewym przyciskiem myszy na dany przycisk przenosiło do gry..... (do room2) ? 3.jak zrobic by po kliknięciu lewym przyciskiem myszy na dany guzik w menu otwieralo sie okno takie jak od klawisza f1 ? Z góry dzięki za pomoc ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 1. room_goto( room1 ); 2. Event kliknięcia przycisku myszy na obiekcie? <_< 3. To samo co 2 i użyj funkcji show_info. 4. .:: > https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=3332 < ::. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 1. room_goto( room1 ); 2. Event kliknięcia przycisku myszy na obiekcie? <_< 3. To samo co 2 i użyj funkcji show_info. No tak, ale co dac w tym evencie ?? 1. room_goto( room1 ); gdzie to dac ? Sorka, zapomniałem o nazwie tematu..... jak modek jakiś może to niech zmieni na Menu i przenoszenie do roomu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 2. Jak zrobic, by w menu pod kliknięciu lewym przyciskiem myszy na dany przycisk przenosiło do gry..... (do room2) ?Chcesz aby po naciśnięciu na jakiś przycisk przeniosło gracza do room2, tak? To w tym evencie dajesz kod:room_goto( room1 ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 poprostu daj w events nacisnięcie spacji. i w actions w execute a piece of code skpiuj to co ci dał Pan Szanowny Tymon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Skopiuj? Kopiowanie nie uczy, ja zapamiętuję przepisując...:] Poza tym ten temat jest na poziomie klocuszków i myślę, że minimum angielskiego to wszystko co potrzebne do osiągnięcia celu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Oki. W Zakładce control masz taki klocek pod napisem CODE. Ten klocuszek przedtawia kartkę (ale taką bez strzałki zielonej :P ) 1. W Step: if keyboard_chceck(vk_space) //jezeli nacisniesz spacje { room_goto(room1); //idz do rooma ktory jest pomiedzy nawiasami } 2. W Step: (dla obiektu start gry) if mouse_check_button(vk_left) { room_goto(nazwa_room); } 3. W Step: (dla obiektu Info itp.) if mouse_check_button(vk_left) { show_info } Pozdro, Misztrzunio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Misztrzuniu robi nadal błędy. :P if( mouse_check_button( mb_left ) ) { show_info(); } Prawda 123el. =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Przepraszam, czy nie powinno być (mb_left)??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 A nie jest ? *@* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Żebyś wiedział, że N_I_E było... Czy zaraz wszystkim trzeba tłumaczyć i publicznie rozgłaszać, że Tymon też ma prawo się pomylić i edytnąć...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Lubie, robicie straszne problemy. xD Poprawiłem posta po tym jak zobaczyłem to co napisał 123el, czytaj co się dzieje spyro. =] Koniec tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Tak, ale myślałem, że pisząc Prawda 123el. =) Miałeś na mysli wcześniejszy post el'a. Do takich rzeczy dopisuje się "@down", czy coś ;) Zresztą nie ma na tym forum dat i godzin ostatnich edycji, więc nie miałem szans xD Kk, koniec offa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Dzięki.... A może powiecie mi jeszcze jak zrobic by po osiągnięciu danego wyniku (np. score=500) przenosiło na nastepną planszę gry ? PS. Dzięki Mistrzunio za pomoc z start gry itd.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 if score>=500 { room_goto(nazwa levelu) } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Ale mam jeszcze jeden problem z tą spacją.... Jak włączę grę (chcę by spacja to był ekran powitalny) i nacisnę spację wyskakuje bład : ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for object obj_2: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if keyboard_chceck(vk_space) //jezeli nacisniesz spacje at position 4: Unknown function or script: keyboard_chceck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Ale mam jeszcze jeden problem z tą spacją.... Jak włączę grę (chcę by spacja to był ekran powitalny) i nacisnę spację wyskakuje bład : ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for object obj_2: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if keyboard_chceck(vk_space) //jezeli nacisniesz spacje at position 4: Unknown function or script: keyboard_chceck keyboard_check powinno byc, szybkie pisanie to powoduje xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 maxpayn działa, dzięki.... Widzę, że te języki all to łatwe ;) I zawsze można liczyc na waszą pomoc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi